Nea Radio

Nea Radio

Snart må du ha egen dunk for matavfall

– Snart kommer det krav om utsortering av matavfall, ifølge daglig leder i FIAS, Jan Otto Saur. Foto: Nils Kåre Nesvold

Krav til utsortering av matavfall er like rundt hjørnet, og abonnentene må betale regninga.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Under formannskapsmøtet på Røros torsdag informerte daglig leder i FIAS, Jan Otto Saur, om framtidas avfallshåndtering.

Sortering i tre dunker

For abonnenter av FIAS (Fjellregionen Interkommunale Avfallsselskap) kan dette blant annet bety overgang fra sekkeinnsamling til tre avfallsdunker fordelt på matavfall, restavfall og glass/metall.

Bakgrunnen for endringene er krav til CO2-utslipp og føringer fra EU om økt materialgjenvinning som skal være på 50 prosent innen 2020. Utsortering av av matavfall og maskinell ettersortering av restavfall skal gi økt materialgjennvinning.

Gebyrøkning

– For abonnentene betyr dette en gebyrøkning på 12-15 prosent, sa Jan Otto Saur. I tillegg blir det omlegging av ruter, og henteavstanden for dunkene skal være maksimum fem meter.

Saur informerte også om prosjekt SESAM som har mål å etablere et ettersorteringsanlegg i Midt-Norge for å maksimal gjenvinning av ressursene i restavfallet. Anlegget blir et supplement til dagens kildesortering og er planlagt å ligge på Heggstadmoen i Trondheim.

Foto: Nils Kåre Nesvold.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...