Nea Radio

Flere dropper karantenen:

Smittevernteamet i Værnesregionen er bekymret

Følg reglene: Assisterende kommuneoverlege i Værnesregionen, Yogi Samant, ber folk overholde karantenereglene når de kommer hjem, dersom de reiser til Sverige for å handle. Foto: Anne Gundersen

– Vi får stadig dokumenterte meldinger om at folk drar på svenskehandel og dropper karantenen når de kommer hjem, sier assisterende kommuneoverlege i Værnesregionen Yogi Samant.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.07.2020 kl 12:12

– Det er mulig vi begynner å få et avslappet forhold til koronafaren, men dette er en utvikling vi ikke liker, sier assisterende kommuneoverlege i Værnesregionen Yogi Samant.

– Han forteller at smittervernteamet stadig får bekymringsmeldinger som omhandler at folk reiser over grensen til røde soner i Sverige, eller til land i røde soner i Europa, og dropper karantenereglene når de kommer hjem.

– Det skal veldig lite til før vi risikerer en smitteoppblomstring. Det skal ikke mer til enn at du drar i et selskap uten å vite at du er smittet. Der kommer du i kontakt med andre, som kanskje drar videre i andre sosiale sammenhenger, og da risikerer vi en lokal oppblomstring som kan føre til ytterligere nedstengninger, sier Samant.

– Vi har vært heldige her i Værnesregionen og hatt svært lave smittetall. Men for at dette skal fortsette, er det viktig at alle følger restriksjonene helsemyndighetene pålegger oss.

Hør intervjuet med assisterende kommuneoverlege i Værnesregionen Yogi Samant i avspilleren under:

Forvirring

Dr. Samant sier at det er en del misforståelser når det gjelder hvorvidt man kan besøke sine pårørende som bor i omsorgsboliger.

På sykehjem gjelder egne regler som er strenger enn det på omsorgsboliger.

– Men omsorgsboliger er private residenser, og her kan beboerne få besøk hvis de vil. Men likevel er det slik at besøk i omsorgsboliger må avtales på forhånd og det er et slags besøkskontroll. Det samme gjelder hvis pårørende vil ta sine på dagstur eller kafe og lignende. Dette er for å kunne spore eventuell smitte, dersom det skulle oppstå et utbrudd. Derfor må den som skal besøke en beboer i en omsorgsbolig rapportere det til noen i apparatet som har overoppsynet med disse boligene.

Han sier videre at helsepersonell som har vært i utlandet, skal testes selv om de ikke merker symptomer. Testing av friske anbefales ikke av nasjonale myndigheter.

Det er ikke forbudt å reise, men man må ta karantenereglene på alvor når man har vært på reise i et rødt land som for eksempel Jämtland i Sverige.

Når kan jeg testes?

Det varierer litt fra kommune til kommune, hvilken kapasitet man har til å utføre testing for koronasmitte. Samant forteller at de har stor pågang av folk som ønsker å teste seg på koronatelefonen.

– Men her i Værnesregionen forholder vi oss til de nasjonale føringene. Dette betyr at du ikke skal testes dersom du opplever deg selv som frisk. Dersom du har symptomer på Covid 19 skal du kontakte koronatelefonen og forholde deg til den informasjonen du får der. Du skal også testes dersom din fastlege vurderer det slik at du bør få testen utført. Han sier videre at helsepersonell som har vært i områder eller i sosiale sammenhenger der det er oppdaget koronasmitte, skal testes selv om de ikke merker symptomer.

Hva med tilresiende?

Yogi Samant forteller at også hoteller og campingplasser kontakter koronatelefonen for å høre om de kan få testet tilreisende. Dette gjelder særlig folk som kommer fra Østlandet og Moss - der det nylig har vært et større utbrudd - eller land lengre sør i Europa.

– Til dette er det to ting å si. Dersom man er syk skal man ikke reise. Og er man frisk, skal man ikke testes. Det er ikke forbudt å reise, men man må ta karantenereglene på alvor når man kommer hjem. Det er folkehelsemyndighetenes føringer. kommuneoverlege i Værnesregionen Yogi Samant.

Vi går mot slutten av ferieperioden og hverdagen begynner så smått igjen. Det viktigste er at vi i felleskap fortsetter med de gode vanene som hindrer smitte:

  • Hold avstand,
  • Hold hendene rene,
  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Hold kontakt med eldre slektninger og venner

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...