Nea Radio

Smitte-app'en er klar

Foto: FHI

Smittestopp er en app som skal hjelpe helsemyndighetene å begrense spredningen av koronaviruset. Anonymisert informasjon fra appen om bevegelsesmønsteret i befolkningen brukes til å utforme effektive smitteverntiltak.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.04.2020 kl 13:08

Regjeringa lanserte torsdag den nye appen "Smittestopp".

- Hensikten med appen er å lettere kunne spore og stoppe spredningen av koronaviruset. Samtidig med at appen lanseres skal testkapasiteten for Covid-19 økes. Dermed kan samfunnet åpnes mer og kontrollert framover, heter det i ei pressemelding fra regjeringa.

– Vi kan alle være med på å stoppe smittespredning og redde liv. Hvis mange laster ned appen Smittestopp, kan vi åpne samfunnet mer opp og få friheten vår tilbake, sier statsminister Erna Solberg.

Smittespredningen i samfunnet er nå så liten at det er mulig å åpne gradvis og kontrollert opp igjen. For å beholde kontrollen mens dette skjer, er det viktig å spore og stoppe smitte enda raskere og teste enda flere. Den nye appen vil bidra til bedre sporing og testkapasiteten økes betraktelig.

I dag foregår smittesporing ved at helsepersonell og den smittede sammen går gjennom hvilke personer vedkommende har vært i kontakt med de siste ukene. Det kan føre til at mange ikke varsles raskt nok, og noen ikke varsles i det hele tatt. Resultatet er at smitten får spre seg i befolkningen. Smittestopp skal effektivisere og automatisere smittesporingen, og vil være et viktig supplement til dagens arbeid.

– Vi må tenke nytt og jobbe på nye måter for å begrense smitten. Vi er en digital befolkning med høy tillit til hverandre og myndighetene. Smittestopp kan bli et svært nyttig verktøy for beholde kontrollen med smittespredningen i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Øker testkapasiteten

Maksimal kapasitet i dag er 30.000 tester i uken. I løpet av månedsskifte april/mai tas det sikte på å øke kapasiteten opp mot 100.000 tester i uken. Målet er å teste alle som har symptomer på covid-19. Det er først og fremst mangel på utstyr som har vært en utfordring, og da spesielt reagenser. Nå har NTNU utviklet en ny metode som gjør helsetjenesten mindre avhengig reagenser, slik at testkapasiteten økes.

Slik virker Smittestopp

Appen kan lastes ned på mobiltelefon. Personer som har lastet ned Smittestopp, vil få SMS-varsel dersom de har vært i nærheten av personer med appen som har fått påvist koronasmitte. Dermed kan de gå raskt i karantene og begrense smittespredningen. Varselet inneholder ikke informasjon om hvem den smittede er. Appen vil heller ikke varsle om når det er smittede i et område. Den vil ikke bli brukt til noen form for kontroll av om folk overholder karantenereglene. Dataene skal kun brukes til smittesporing og smittebegrensing.

– Det er frivillig å laste ned Smittestopp, og jeg håper så mange som mulig vil være med på å stoppe spredningen av koronaviruset ved å laste den ned. For at den skal fungere effektivt, er det viktig at mange tar den i bruk, sier Høie.

Appen vil også gi kunnskap om utviklingen av pandemien ved at helsemyndighetene får anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet og kontaktmønstre i befolkningen. Dette er informasjon som kan brukes til å analysere hvor smitten skjer og om tiltakene mot koronaviruset virker. Det vil gjøre det mulig å lette på tiltak eller endre på tiltak som ikke fungerer.

Trygg å bruke

Etter at pandemien er over, vil datainnsamlingen fra appen bli avsluttet og personopplysninger slettet. Alle som har lastet ned appen kan når som helst slette den og alle opplysninger om seg selv. Dataene lagres kryptert i en skyløsning fra Microsoft, hvor kun autorisert personell fra Folkehelseinstituttet og driftsleverandøren Simula har tilgang.

– Smittestopp skal være trygg å bruke. Det har vært en forutsetning at personvern og sikkerhet ivaretas på en god måte, sier Høie.

Selv om alle kan laste ned appen på sine mobiltelefoner i dag, er det ikke alle som vil få SMS-varsel med en gang. Før varsel automatiseres til alle brukere, må det være trygghet for at det er de riktige personene, nærkontaktene, som varsles. De første ukene vil derfor Folkehelseinstituttet prøve ut dette i samarbeid med utvalgte kommuner før det innføres for alle i hele landet.

Det er forskningsinstituttet Simula som har utviklet appen på oppdrag fra Folkehelseinstituttet, heter det i pressemeldinga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...