Nea Radio

Smelthytta feirer 30 år tirsdag

Jenny Fjellheim og Torhild Ormhaug er begge fagkonsulenter på kulturhistorisk avdeling ved Rørosmuseet i dag. For 30 år siden hadde de andre roller under åpninga av museet. Foto: Marit Langseth

Jenny Fjellheim og Torhild Ormhaug var begge tilstede da Smelthytta åpnet dørene som museumsbygning i 1988.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det var et strålende fint sommervær, og på Malmplassen var det vel omtrent 1500 mennesker som hadde møtt opp for å overvære åpningen, forteller Torhild Ormhaug.

Hun jobber i dag som fagkonsulent på kulturhistorisk avdeling ved Rørosmuseet, men i 1988 var hun med i åpningskomiteen for Røros Museums- og historielag. Selv om det er 30 år siden, husker hun fortsatt åpningen av Smelthytta.

– Det var taler, musikk, salutt, ringing i hyttklokka og mye feststemt folk.

Jenny Fjellheim jobber også ved Rørosmuseet i dag, men for 30 år siden var hun med som frivillig, for å få på plass en samisk utstilling til åpningen av Rørosmuseet i Smelthytta.

– Vi var alle i andre jobber da, så det var på dugnad. Vi møtte opp på ettermiddag og kveld, og monterte utstilling, forteller Fjellheim.

Brant to ganger

Smelthytta var et midtpunkt i Rørossamfunnet i mange år. Fra 1646 ble det smeltet koppermalm der, helt frem til en brann i 1953, som førte til at arbeidet stoppet ved smelteverket.

– Etter den tid ble kopperkonsentratet sendt til Boliden i Sverige for å smeltes, for skadene var så store at Røros kobberverk fant det ikke lønnsomt å bygge opp og sette Smelthytta i drift igjen, forteller Ormhaug.

I 1975 brant hele bygningen ned til grunnen.

Saken fortsetter etter bildet.

Smelthytta ble bygd over ruinene av den gamle smelthytta, og brukes i dag som museum. Foto: John Drugli

På åttitallet startet arbeidet med å bygge Smelthytta opp igjen over ruinene av det gamle smelteverket, for å brukes som museum.

– Sverre Ødegaard var en primus motor for arbeidet her. Han startet nok opp allerede på 70-tallet med å jobbe med kulturvern-situasjonen på Røros. Han fikk med seg Knut Strøm, som var styreleder i museums- og historielaget, og de to utfylte hverandre godt, sier Ormhaug.

12. juni 1988 sto Smelthytta klar for åpning.

Liten markering i Smelthytta tirsdag

Tirsdag er det dermed 30 år siden Rørosmuseet åpnet dørene i Smelthytta, og det skal markeres ved museet. Men det blir ingen stor feiring foreløpig, forteller Ormhaug.

– Smelthytta er åpen selvfølgelig, med gratis inngang. I tillegg blir det servering av kaffe og kaker. Vi har valgt å gjøre det veldig enkelt i denne omgang, og så får vi se om vi kommer tilbake med noe mer festiviteter på et senere tidspunkt.

Hør Torhild Ormhaug og Jenny Fjellheim fortelle mer om Smelthytta her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...