Nea Radio

Landbruk:

Smart og bærekraftig trøndersk verdiskaping

Landbruksdirektør Tore Bjørkli under lanseringen av ny strategi for landbruket i Trøndelag fram mot 2030. Foto: Robert Morberg / Fylkesmannen i Trøndelag

Trøndersk landbruk har store ambisjoner for åra som kommer. Nå har faglaga i landbruket sammen med samvirkeforetakene og offentlig regionalt partnerskap samlet seg om visjonen «Smart og bærekraftig verdiskaping» fram mot 2030.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndersk landbruk har store ambisjoner for årene som kommer. Nå har faglagene i landbruket sammen med samvirkeforetakene og offentlig regionalt partnerskap samlet seg om visjonen «Smart og bærekraftig verdiskaping» fra mot 2030.

Det har ikke manglet på ambisjoner for landbruket i Trøndelag, men mye er endret siden forrige gang det ble utarbeidet en felles strategi. Det er i regi av «Tenkeloftet Trøndersk landbruk» arbeidet med strategi, felles mål og tiltak har blitt utarbeidet.
Tenkeloftet er en arena eller et verktøy uten organisasjonstilknytning skapt for samhandling, forankring og lagbygging. I Tenkeloftet møtes produsenter, faglagene, samvirkeforetakene, privat industri og forvaltning - med andre ord møtes alle aktørene under samme paraply.

- Vårt mål er å opprettholde et bærekraftig landbruk over hele Trøndelag. Samtidig er vi fremoverlent med mål å utvikle næringen og å øke produksjonen i årene som kommer, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Hva kommer ut av en felles strategi?

- Det kan være mye, la oss se litt tilbake. Arbeidet i Tenkeloftet har f.eks. bidratt til etableringene av både Trøndersk matfestival og Oi Trøndersk mat og drikke. Også viktige satsinger som Kompetanseløft, Grønn forskning og Landbruk21 ble unnfanget på et tenkeloft. Videre så fikk Landbruksmeldingen for Trøndelag fra 2010 stor betydning for føringene som ble lagt for den nasjonale landbrukspolitikken.
Dette er jo satt i gang med basis i de strategiene og målene som Tenkeloftet satte i 2003. Nå er jeg spent på utviklingen mot 2030, avslutter Bjørkli.

Store endringer

Både landbruket og samfunnet har endret seg på mange områder siden forrige fellesstrategi ble utarbeidet. Dette gjelder ikke minst innen digitalisering og robotisering, men holdningene og forbrukertrendene har også endret. Nå er det en økende vegetartrend og kjøttskam er noe man hører oftere.
Dette kan være en trussel for landbruket, men det gir samtidig store muligheter.

Kort fortalt handler den nye strategien frem om 2030 å øke verdiskapingen i hele verdikjeden i Trøndelag. Dette skal skje med økt fokus på klimasmart produksjon - basert på kunnskap og kompetanse.

Presenterte strategien

I går presenterte daglig leder Harald Lein i Norsk landbruksrådgivning den nye strategien og målene for landbruket fram mot 2030. Lein har ledet prosessen som har ledet fram til den nye strategien. Han gikk gjennom mål og strategier sammen med landbruksdirektør Tore Bjørkli, nyvalgt leder i Trøndelag bondelag Kari Åker og organisasjonsleder i Trøndelag bondelag Ailin Wigelius.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...