ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Disse stresser mest i trafikken

- Små barn, travle jobber og tidsklemma.

Nordmenn i 30-årene stresser mest på veien. Foto: Frende Forsikring

Nordmenn i 30-årene stresser mest på veien. 7 av 10 sier i en undersøkelse at de kaver seg opp bak rattet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Små barn, travle jobber og tidsklemma. Forklaringene kan være mange, men jo mer du stresser, jo større er sjansen for å havne i en ulykke, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Det er generelt de yngre som sier at de kan bli stresset eller hissig når de kjører bil, ifølge en undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring. Slik svarer de ulike aldersgruppene:

-18-29 år: 66 prosent

-30-39 år: 73 prosent

-40-49 år: 65 prosent

-50-59 år: 63 prosent

-60+ år: 44 prosent

Det er altså en betydelig nedgang i stressnivået blant de eldste i undersøkelsen.

- Nedgangen i gruppen 60+ er påfallende og betydelig. Pensjonisttilværelse, voksne barn og en romsligere kalender ser ut til å være bra for trafikksikkerheten, sier Ytre-Hauge.

Øker risikoen for ulykker
Sjefen for Utrykningspolitiet, Steven Hasseldal, ser sammenheng mellom aggressiv kjøring og hvor politiet foretar kontroller.

- Sinne og aggressiv atferd øker risikoen for å bli involvert i en trafikkulykke. Undersøkelser har funnet en sterk sammenheng mellom politikontroll og både risikovillig og aggressiv kjøring. Det vil si at forekomsten av sinne og aggressiv atferd er større der hvor det ikke er politikontroll, sier Ytre-Hauge

Han har en klar oppfordring til deg hvis du kjenner på irritasjon bak rattet.

- Beregn god tid på turen og hold fartsgrensene. Tell til ti om du kjenner at du blir hissig på andres atferd, sier han.

Høst og stress er en dårlig kombinasjon
I 2019 ble det meldt inn mer enn 170 000 privatbilskader til norske forsikringsselskap fra august til desember. Alle månedene bikket 30 000 enkeltskader. Totalt kom regningen for de fem månedene på vanvittige 3,4 milliarder kroner, for skader med privatbiler. Tallene er hentet fra Finans Norge.

- Høsten kan være skummel på veiene. Det blir kaldere, glattere, været skifter mer og mørket kommer. Da er det viktig å være skjerpet og ikke stresse, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

- Jeg håper nordmenn fikk hvile litt i sommer etter en uvanlig vår. Det er viktig å ikke sette seg bak rattet med høye skuldre nå i høstsesongen, sier Ytre-Hauge.

Så mye kostet ulykkestypene i fjor høst
Eneulykker troner på en soleklar førsteplass. Fra august og ut året kostet slikt over 900 millioner kroner. Mer enn 1 av 4 ulykker med personbil i fjor høst var av denne typen.

- Det er typisk utforkjøringer og kan skyldes litt for høy fart, for eksempel i en sving. Er du stresset i trafikken er det lett for å bli litt for hissig på gassen. Felles for mange av disse er at det er menneskelige feil, sier fagsjefen i Frende.

1. Eneulykker: 900 492 millioner kroner

2. Påkjørsel bakfra: 346 063 millioner kroner

3. Påkjørt parkert kjøretøy: 297 412 millioner kroner

4. Rygging: 265 739 millioner kroner

5. Kryssende kjøreretninger i kryss: 220 091 millioner kroner
Kilde: Finans Norge

Nøkkelord

ANNONSE