Nea Radio

Farene du må passe på:

Slik unngår du tur til veterinæren i julen

Farlige fristelser: Pass på Passop! Foto: Anicura

Alt er annerledes i år, men at julen fører med seg en del farer for kjæledyrene, er akkurat som før.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Julen er rett rundt hjørnet, og nok en gang går det i forteste laget. I løpet av de neste ukene må mange dyr til veterinæren etter å ha "smakt litt for mye på julen".

Julemat, søtsaker, pynt og julegaveinnpakning er noe av alt det som hører julen til, men som kan faktisk være en direkte fare for våre hunder og katter. Mye av maten vi har på julebordet inneholder store mengder salt og fett, og i noen tilfeller andre stoff som er direkte farlige for våre firbente venner.

- For mange er jul en lykkelig høytid, men også stressende. Maten blir tilberedt, boller blir bakt og hjemmet dekorert for å skape julestemning. Det kan lett skje at du slipper noen rosiner på kjøkkengulvet under julebaksten eller at sjokoladeboksen blir stående foran salongbordet uten tilsyn. Da er hunden raskt på plass og rydder opp. Det kreves ikke store mengder mat for at hunden skal bli alvorlig syk, sier Sasja Rygg, veterinær i AniCura.

Juleblomster som forgifter

Det er ikke bare maten som kan forårsake helsefare for kjæledyr ved juletider - gavebånd, juletrekuler i glass, samt forskjellige planter vi ofte setter frem til jul kan også medføre risiko. Hyasinter, amaryllis, julestjerne og julerose er populære planter som gir god stemning i julen, men med dyr i hjemmet er det greit å vite at disse ikke skal tygges på av verken hunder eller katter.

– Jul er en klassisk forgiftningshøytid for våre firbente venner, og det er viktig å informere kjæledyreiere om hva de skal tenke på for ikke å risikere kjæledyrs liv og helse. Hvis uhellet skulle være ute, og du mistenker eller vet at hunden eller katten har fått i seg noe upassende, er det best å kontakte veterinær med det samme og be om råd, sier Rygg.

Symptomene på forgiftning varierer avhengig av hva dyret har fått i seg. Redusert allmenntilstand, diaré, oppkast, dårlig appetitt eller økt tørst, skjelvinger og kramper er noen av symptomene du bør holde øye med.

Er det noe det er lov til å gi?

– Ja, noe ekstra kan man by på, sier veterinæren. Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk, brød uten rosiner eller nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!

AniCuras beste tips for en sikker og hyggelig jul

Ikke gi hunden eller katten restemat fra julens etegilder

For en hunde- eller kattemage kan fet mat utløse alvorlige mage-tarm-problemer eller i verste fall betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). Løk og hvitløk er farlig for hunder.

Vokt over konfektesken!

I sjokolade finnes det et stoff som er giftig for hund. En forlatt konfekteske eller sjokoladeskål på stuebordet kan være livsfarlig for hunden.

Pass på gavebånd og glittersnører

Disse er morsomme å leke med, men lett kan feste seg i mage-tarmkanalen og må opereres ut.

Still juletreet på et sikkert sted

Julekuler i glass kan skjære opp dyrets poter, og granbar er svært tungt fordøyelig for både hund og katt. Juletrebelysningen bør også plasseres utenfor nysgjerrige dyrs rekkevidde.

Tenk på plassering av levende lys

De kan velte på grunn av logrende haler og nysgjerrige snuter. Still lys høyt så dyrene ikke kommer til, og la ikke dyret være alene i et rom med levende lys.

Vær forsiktig med juleblomstene

Hyasinter, amaryllis, julestjerne, og juleroser er giftige for både hund og katt.

Ikke la gjærdeig stå fremme til heving slik at hunden kan nå den

På noen sekunder kan en hund glefse den i seg, og så få akutte mageproblemer. Rosiner er dessuten giftig for både hund og katt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...