Farene du må passe på:
Slik unngår du tur til veterinæren i julen
Alt er annerledes i år, men at julen fører med seg en del farer for kjæledyrene, er akkurat som før.
Publisert: 15.12.2020 kl 10:00
Julen er rett rundt hjørnet, og nok en gang går det i forteste laget. I løpet av de neste ukene må mange dyr til veterinæren etter å ha "smakt litt for mye på julen".
Julemat, søtsaker, pynt og julegaveinnpakning er noe av alt det som hører julen til, men som kan faktisk være en direkte fare for våre hunder og katter. Mye av maten vi har på julebordet inneholder store mengder salt og fett, og i noen tilfeller andre stoff som er direkte farlige for våre firbente venner.
- For mange er jul en lykkelig høytid, men også stressende. Maten blir tilberedt, boller blir bakt og hjemmet dekorert for å skape julestemning. Det kan lett skje at du slipper noen rosiner på kjøkkengulvet under julebaksten eller at sjokoladeboksen blir stående foran salongbordet uten tilsyn. Da er hunden raskt på plass og rydder opp. Det kreves ikke store mengder mat for at hunden skal bli alvorlig syk, sier Sasja Rygg, veterinær i AniCura.
Juleblomster som forgifter
Det er ikke bare maten som kan forårsake helsefare for kjæledyr ved juletider - gavebånd, juletrekuler i glass, samt forskjellige planter vi ofte setter frem til jul kan også medføre risiko. Hyasinter, amaryllis, julestjerne og julerose er populære planter som gir god stemning i julen, men med dyr i hjemmet er det greit å vite at disse ikke skal tygges på av verken hunder eller katter.
– Jul er en klassisk forgiftningshøytid for våre firbente venner, og det er viktig å informere kjæledyreiere om hva de skal tenke på for ikke å risikere kjæledyrs liv og helse. Hvis uhellet skulle være ute, og du mistenker eller vet at hunden eller katten har fått i seg noe upassende, er det best å kontakte veterinær med det samme og be om råd, sier Rygg.
Symptomene på forgiftning varierer avhengig av hva dyret har fått i seg. Redusert allmenntilstand, diaré, oppkast, dårlig appetitt eller økt tørst, skjelvinger og kramper er noen av symptomene du bør holde øye med.
Er det noe det er lov til å gi?
– Ja, noe ekstra kan man by på, sier veterinæren. Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk, brød uten rosiner eller nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!
AniCuras beste tips for en sikker og hyggelig jul
Ikke gi hunden eller katten restemat fra julens etegilder
For en hunde- eller kattemage kan fet mat utløse alvorlige mage-tarm-problemer eller i verste fall betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). Løk og hvitløk er farlig for hunder.
Vokt over konfektesken!
I sjokolade finnes det et stoff som er giftig for hund. En forlatt konfekteske eller sjokoladeskål på stuebordet kan være livsfarlig for hunden.
Pass på gavebånd og glittersnører
Disse er morsomme å leke med, men lett kan feste seg i mage-tarmkanalen og må opereres ut.
Still juletreet på et sikkert sted
Julekuler i glass kan skjære opp dyrets poter, og granbar er svært tungt fordøyelig for både hund og katt. Juletrebelysningen bør også plasseres utenfor nysgjerrige dyrs rekkevidde.
Tenk på plassering av levende lys
De kan velte på grunn av logrende haler og nysgjerrige snuter. Still lys høyt så dyrene ikke kommer til, og la ikke dyret være alene i et rom med levende lys.
Vær forsiktig med juleblomstene
Hyasinter, amaryllis, julestjerne, og juleroser er giftige for både hund og katt.
Ikke la gjærdeig stå fremme til heving slik at hunden kan nå den
På noen sekunder kan en hund glefse den i seg, og så få akutte mageproblemer. Rosiner er dessuten giftig for både hund og katt.