Nea Radio

Black Friday:

Slik unngår du å bli svindlet

BLACK FRIDAY: Tenk deg om før du går på alle tilbudene du får på e-post denne uka. Foto: Pxhere

Mange gjør billige julegavekjøp på nett på Black Friday, men det er også en lukrativ dag for nettsvindlere.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Nyhetsbrev med lenker til falske nettsider popper opp hos mange som er på jakt etter tilbud nå. Det gjør også annonser i sosiale medier som går til falske sider, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring.

Svindlerne lurer offeret sitt til å gi fra seg personlig informasjon som kortdetaljer og andre sensitive opplysninger. Det kan resultere i både kortmisbruk og ID-tyveri.

Den mest brukte svindelmetoden

- De fleste tilfeller av nettsvindel skjer gjennom direkte kontakt med offeret via e-post eller telefon. Dette kalles phishing, sier administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty, Rikard af Sandeberg.

Det som kjennetegner svindelmetodene er at de spiller på følelsene dine.

- Et godt eksempel er å utnytte at folk er så ivrige på gode tilbud på Black Friday. Det er en vill kamp mellom norske og utenlandske nettbutikker nå. Priskrigen gjør at det ikke er like lett å oppdage et tilbud som er for godt til å være sant, sier Einar Brekken.

Slik oppdager du svindelen

Her er noen kjøreregler du bør lære deg for å avsløre en Black Friday-svindel:

Ta deg tid til et kjapt Google-søk for å undersøke om tilbudet er ekte.
Hvis du har fått en lenke på epost, hold musepekeren over uten å klikke. Da vises den ekte adressen. Gir den mening?
Skriv URLen til aktøren du tror du har fått e-post fra i nettleseren og sjekk om tilbudet faktisk finnes på nettsidene deres.
Sjekk epostadressen til avsender. Gir den mening?
Aldri send personlig eller finansiell informasjon via e-post.
Forsikre deg om at nettbanker og liknende krypterer sidene (se etter: https://).
Bruk e-postfilter, brannmur og antivirus.
Husk at du alltid kan ringe avsenderen og spør om e-posten du har fått er ekte.
Ha en sunn skepsis til ekstremt gode tilbud.
Stopp, tenk, klikk er en grei huskeregel.

Hvis uhellet har skjedd

Hvis du går på en smell og gir informasjonen din til feil folk, er det viktig å gjøre dette raskt:

Har du gitt fra deg kortopplysninger? Sperr bankkortet!
Skift passord. Bruk denne anledningen til å skifte passordene til kontoer som kan være av verdi for svindlere. Eksempler: E-post, BankID, AppleID, strømmetjenester og kontoer på sosiale medier.
Sjekk om sikkerhetsinnstillingene på kontoene dine er blitt endret av andre
Opprett to-trinnsbekreftelse der det er mulig. Dette gir din konto ekstra sikkerhet ved pålogging.

- Et annet triks for å redusere risikoen for ID-tyveri er å opprette frivillig kredittsperre, sier Einar Brekken.

Da sperrer du deg selv for kredittvurderinger. Det betyr at en ID-tyv for eksempel ikke kan søke om forbrukslån eller kredittkort i ditt navn, sier Frendes produktsjef.

Hvis du senere ønsker å få kredittkort eller ta opp lån, er det enkelt å fjerne sperren igjen.

I en undersøkelse Frende Forsikring har fått utført sier to av tre at de er redde for ID-tyveri eller mobilkapring gjennom nettsteder de besøker eller egen nettbruk.

- Hvis frykten også betyr at folk er mer kritiske før de klikker, er det et godt tegn. Da trenger ikke Black Friday bli nettsvindlernes store dag, sier Einar Brekken i Frende.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...