Nea Radio

Fylkesmannen:

Slik står det til med fraværet i videregående skole

Selbu videregående skole Foto: Nea Radio/illustrasjonsbilde

Fylkesmannen uttaler seg om fraværet blant elever ved videregående skole i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Etter at fraværsregelen ble innført i den videregående skole har det vært mange spekulasjoner knyttet til hvilken effekt den vil ha på fraværet på kort og lang sikt for elevene i den videregående skolen. Etter sammenslåingen mellom Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag til ett fylke, har vi muligheten til å se på en samlet utvikling de to siste årene. Samlet sett er det små endringer, men noen funn er likevel svært interessante. Her vil median fraværsdager og median timer bli presentert for noen utvalgte år, program og kjønn.

Selv om man ikke kan vektlegge funn knyttet til tilsynelatende utvikling, er det likevel viktig å følge med utviklingen basert på det vi vet til nå, slik at eventuelle tiltak kan settes inn så raskt som mulig.

Fraværet samlet sett for elevene i videregående i skoleåret 2017/18 var 4 dag og 9 timer, og for skoleåret 2017/18 var det gått opp 2 timer. Det vil si 4 dager og 11 timer.

Sammenlignet med resten av landet, var median for landet samlet sett 1 dag mindre og 1 time mer i skoleåret 2017/18. Det vil si 3 dager og 10 timer. For skoleåret 2018/19 var median fravær for landet 3 dager og 11 timer.

Hvordan er så fraværet på det ulike trinn i Trøndelag? På vg 1 hadde studieforberedende 1 dag mindre enn yrkesfag både 2017/18 og 2018/19. Yrkesfagelevene på vg1 hadde begge skoleårene 4 dager og 8 timer.

På vg2 ser vi at fraværet på studieforberedende er høyere sammenlignet med vg1. Her går fraværet opp fra 4 dager og 12 timer i 2017/18 til 4 dager og 14 i 2018/19, og på yrkesfag går fraværet ned en halv dag i samme periode.

På vg3 er fraværet det samme som på vg2 på studieforberedende, men går ytterligere ned på yrkesfag, til 3 dager og 7 timer i 2018/19.

Når man ser på kjønn og fravær, så er det noen tall som peker seg ut som interessante. Det framgår av Utdanningsdirektoratets oversikt at gutter i Trøndelag som går på studieforberedende har en generell økning hvert år knyttet til fraværet. I 2018 hadde guttene her et fravær på vg1 3 dager og 8 timer, vg2 4 timer 14 timer og på vg3 4 dager og 14 timer. Etter skoleåret 2018/19, har fraværet for vg1 økt med 1 time, på vg2 er det en økning med 3 timer og på vg3 4 time.

Ser man på fraværet etter vg1 i 2017/18 sammenlignet med fraværet på vg3 i 2018/19, er fraværet på vg1 i 2017/18 3 dager og 8 timer sammenlignet med 4 dager og 18 timer i 2018/19 på vg3.

Det kan altså se ut som elevenen som gikk ut vg1 i 2017/18 øker sitt frævar med 1 dag og 3 timer når de er ferdig med vg2 i 2018/19, og elevenen som gikk ut vg2 i 2017/18 øker sitt fravær med 4 timer når de går ut vg3 i 2018/19.

Selv om man ikke kan trekke den slutningen at det er en negativ utvikling, så viser tallene gradvis høyere fravær når man sammenligner vg1, vg2 og vg3.

Når man ser på jenter og gutter på yrkesfag, er det betydelig større fravær blant jenter enn gutter både etter skoleåret 2017/18 og skoleåret 2018/19.

Jentene hadde 5 dager og 10 timer, og guttene hadde 3 dager og 7 timer etter 2017/18, og etter skoleåret 2018/19 viser fraværsoversikten at guttene hadde fortsatt 3 dager og 7 timer, jentenes fravær var 5 dager og 9 timer.

Spørsmålet tilslutt er om man kan se om det er en sammenheng mellom tendensen til høyere fravær i Trøndelag, og antall elever som ikke får karakter i fag(IV-ikke vurderingsgrunnlag)?

Det er en økning av antall elever som ikke får karakter i fag (IV). Her er det en økning på 04, % i Trøndelag. Trøndelag ligger 0,4 % høyere enn landet sett under ett. Økningen fra 2017/18 til 2018/19 er også betydelig høyere i Trøndelag enn gjennomsnittet for resten av landet. Det er likevel ikke mulig å trekke en slutning om at det er en direkte sammenheng. Man vet også at for 2018/19 får 1,9% av elevene IV i minst ett fag som følge av fraværsgrense, og 1,7 får IV som følge av andre grunner.

Sammenligner man studieforberedende og yrkesfag knyttet til manglende vurderingsgrunnlag (IV), er det 2, 9 % på studieforberedende og 4,8 på yrkesfag i 2018/19, som fikk IV i mint ett fag i Trøndelag. Det vil si betydelige forskjeller her.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...