Nea Radio

Nea Radio

Slik kan du redusere matsvinnet ditt

Astrid Bjerke fra Framtiden i våre hender snakket om hvorfor det er viktig å kaste mindre mat, og hvordan man kan redusere matsvinn. Foto: Marit Langseth

Torsdag kveld var det inspirasjonskveld i Storstuggu på Røros. Der fikk publikum blant annet tips til å redusere sitt eget matsvinn.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Rundt 42 kilo mat kastes per person i gjennomsnitt hjemme hos oss selv. I tillegg kastes det mye mat fra butikker, matproduksjon, foredling og serveringsbransje, forteller seniorrådgiver i Framtiden i våre hender, Astrid Bjerke.

Hun var en av tre foredragsholdere i Storstuggu, da Mat-Helse-Miljø Alliansen, sammen med FIAS og Røros kommune, inviterte til inspirasjonskveld med overskriften «Kunsten å spise opp maten».

– Selv om der ser veldig lite ut, så blir summen av alt vi kaster fryktelig mye.

– Må ha respekt for maten og ressursene bak

Hun illustrerte for publikum hvor mye ressurser som faktisk går med på produsere ett brød, fra kornet blir sådd til brødet er hjemme hos kjøperen. Nettopp dette er noe hun er blitt opptatt av i sitt arbeid med matsvinn.

– Jeg har jobbet med dette i mange år, og desto mer jeg jobber med det, jo mer blir jeg klar over at det ligger enorme ressurser til grunn for maten vi spiser. Mer og mer blir det klart for meg at vi må ha respekt for alle som har lagt ned arbeid i å produsere mat og for alle ressursene: for jorda, CO2-utslipp, oljeforbruk, dyra som har gitt livet sitt, sier Bjerke og fortsetter:

– Respekt er blitt mer og mer årsaken for meg, for hvorfor vi ikke skal kaste mat.

Tips for redusering av matsvinn

På spørsmål om hun har noen tips til hvordan man kan redusere matsvinnet sitt, trekker hun først frem det å stole på sansene sine.

– At du faktisk tør å stole på at du kan se, lukte og vurdere om maten er spiselig. I tillegg er det lurt å lage handleliste før du går i butikken, ikke være sulten når du går i butikken, passe på at du oppbevarer maten riktig, at du ikke lar maten ligge for lenge på benken, at du lager riktige porsjoner og at du lager deg et system for restemat, sier Bjerke.

Et firma som jobber for å redusere hvor mye mat butikker og spisesteder kaster er «Too Good to Go». De har en app som hjelper spisesteder omsette overskuddsmat, samtidig som brukerne av appen kan få mat til en billig penge.

– Mange spisesteder har mat i disk som dessverre må kastes på slutten av dagen, men som er fullt spiselig. Derfor har vi et konsept der spisestedene legger ut forundringspakker i appen, som kan reserveres av brukerne og hentes ved stengetid for en fin sum, sier matredder i Too Good to Go, Anniken Hoff Quirk.

Håper å få med flere

Foreløpig er det ingen spisesteder som er med i appen på Røros, men Circle K skal komme i løpet av kun få dager.

– Målet er å få med flere. Verktøyet vårt passer veldig godt for hotell, matbutikker og serveringssteder, så hvis man har mat til overs, så burde man absolutt ta kontakt, sier Hoff Quirk.

Karoline Svendsen Jordet fra Ungdomsrådet i Fjellregionen informerte publikum i Storstuggu om deres arbeid, og klimatoppmøtet de startet med i høst.

– Det var en stor suksess, som vi skal fortsette med i hvert fall tre år til, forteller hun.

– Kvelden i kveld ble kalt inspirasjonskveld. Ble du inspirert?

– Jeg er blitt veldig mye mer opplyst om matsvinn og hvor viktig det faktisk er å ta tak i det, og hvor mye som faktisk kan bli til noe nytt, sier Svendsen Jordet.

Hør intervjuene med de tre foredragsholderne her:

Astrid Bjerke, Karoline Svendsen Jordet og Anniken Hoff Quirk etter inspirasjonskveld i Storstuggu.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Aerobatic Club of Norway legger treningssamling til Røros lufthavn.

Tilbake i Norge

Tilbake i Norge

De tre Abbasi-søsknene landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og dro direkte til sykehuset for å gjenforenes med moren.

Skal jobbe for Femundløpet

Skal jobbe for Femundløpet

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug går inn i rollen som ny frivilligansvarlig for hundeløpet.

Abbasifamilien sendes ikke til Kabul

Uttransport er stanset og det jobbes med å returnere familien tilbake til Norge så snart som mulig.

Imponert på snarvisitt

Imponert på snarvisitt

En rikholdig event-meny imponerte Trygve Slagsvold Vedum da han var på snarvisitt i Stjørdal fredag.

Kontroll på brannen i Selbu

Kontroll på brannen i Selbu

Nødetatene har kontroll på brannen i Selbu.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Oppunder Fjellbandet

Oppunder Fjellbandet

Nytt sommernummer er sluppet.

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Aerobatic Club of Norway legger treningssamling til Røros lufthavn.

Ei Sjursdotter på Sextus

Ei Sjursdotter på Sextus

Årets oppsetting på Christianus Sextus med en Romeo fra Herjedalen og en Julie fra Ålen.

Skal jobbe for Femundløpet

Skal jobbe for Femundløpet

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug går inn i rollen som ny frivilligansvarlig for hundeløpet.

Slipper valgprogrammet

Slipper valgprogrammet

Ingen store overraskelser i Holtålen Arbeiderpartis program til høstens valg.

Avskyelig behandling av mennesker

Avskyelig behandling av mennesker

Styret til Røros-AUF mener måten Abbasi-familien har blitt behandlet på er en inhuman og avskyelig.

Siste med #NyheterVis flere

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Neste uke blir det luftakrobatikk på Røros

Aerobatic Club of Norway legger treningssamling til Røros lufthavn.

Tilbake i Norge

Tilbake i Norge

De tre Abbasi-søsknene landet tirsdag ettermiddag på Oslo lufthavn og dro direkte til sykehuset for å gjenforenes med moren.

Skal jobbe for Femundløpet

Skal jobbe for Femundløpet

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug går inn i rollen som ny frivilligansvarlig for hundeløpet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...