Nea Radio

Slektninger av Sina besøkte løa der Betsy Ovedie ble født

Her er Mittetdalen Historielag samlet foran løa der Betsy Ovedie kom til verden i november 1895. Foto: Per Magne Moan

Mittetdalen Historielag fra Romsdalen var lørdag på Nesvollen i Ålen for å se løa der høygravide Sina fra Rauma fødte Betsy Ovedie en iskald novembermorgen i 1895.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2018 kl 15:38

Ragnar Kokkvoll har i flere år gravd i historien om Sina, den fattige jenta som kom til Nesvollen i Ålen på slutten av 1890-tallet. Dette har blant annet resultert i boka «På flukt»

Kokkvoll har i sin søken etter kunnskap rundt Sina, flere ganger besøkt hjembygda hennes, Rauma. Dermed har historien om Sina Dale, som fødte tre barn utenfor ekteskap, hvorav hun forlot to av dem og fødte det tredje i et sommerfjøs i Ålen en tidlig kald novemberdag i 1895, blitt godt kjent også i de trakter.

Løsunge

Sina var sjøl «løsunge», og hennes mor Marit sonet ti dager på vann og brød på grunn av sin «løsaktighet».

Interessen har ført til at Mittetdalen Historielag fra Romsdalen bestemte seg for å besøke stedet der Betsy Ovedie ble født, og lørdag var nesten 30 personer fra historielaget på besøk på Nesvollen. Ragnar Kokkvoll var hentet inn som kjentmann og guide på turen.

Med i følget, var også slektninger av Sina og Betsy. Lars og Bjarne Dahle sier at de ikke kjente til historien om Sina før Ragnar Kokkvoll skrev boka. De synes begge det er en fascinerende historie om sine slektninger de har blitt kjent med.

Leder i Mittetbygda Historielag Svanhild Dale, sier at det var for omtrent to år siden at den spennende historien ble kjent i Romsdalen.

Kommer enda ei bok om Betsy

Ragnar Kokkvoll, som egentlig avsluttet jobben med Sina og Betsy Ovedie for et par år siden, sier det har dukket opp mer interessant stoff rundt de to damene og at han snart drar til Canada for å lete fram stoff til det som skal bli bok nummer to.

Hør intervju med Ragnar Kokkvoll, Svanhild Dahle, Lars Dahle og Bjarne Dahle her:

Fra venstre: Lars Dahle og Bjarne Dahle, Svanhild Dahle og Ragnar Kokkvoll.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...