Nea Radio

FIAS

Skremmende tall om restavfallet

MINSKE RESTAVFALLET: Hjemmekompostering kan bidra til å minske restavfallet. Foto: Eva Birgitta Hollander

FIAS har utført plukkanalyser av avfallet og funnet ut at matavfall utgjør omtrent 47 prosent av restavfallet i Fjellregionen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

For å bidra til mindre mat i restavfallet starter FIAS nå opp med en tilskuddsordning for hjemmekompostering og håper at dette vil øke bevisstgjøringen av kildesortering av restavfallet også.

Tilskudd

Man kan nå søke om tilskudd tilsvarende 50% av kostnadene på innkjøpt hjemmekomposteringsutstyr, maks kr. 1.000 pr. abonnent. Har man allerede har kjøpt kompostutstyr i løpet av 2018 eller 2019 kan man få refundering av innkjøpet.

Fra mat til jord

Ved å kompostere matavfallet hjemme, sparer man miljøet for avfall og transport. Fias godkjenner alle typer komposteringssystem, både kald og varm kompostering. Man kan også velge Bokashi som er en enkel og smart kjøkkenkompostering som omgjør matavfallet til jord i løpet av få uker, og resultatet blir ypperlig gjødsel og jordforbedring til hagen.

Kompostering på kjøkkenbenken

Fias godkjenner alle typer komposteringssystem, både kald og varm kompostering. Man kan også velge Bokashi som er en enkel og smart kjøkkenkompostering som omgjør matavfallet til jord i løpet av få uker.

Onsdag denne uka vil FIAS ha kurs og orientering om hvordan man kan starte opp med kompostering av matavfall.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...