Annonse
Nea Radio

Skolevalget: MDG og Venstre kraftig fram – Ap, Høyre og FrP tilbake

Men både på Røros og i Selbu er det Arbeiderpartiet som er den store vinneren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2019 kl 11:32

Annonse

Mens Miljøpartiet De Grønne og Venstre har den største økningen i oppslutning, taper de tradisjonelt største partiene terreng.

Tross i fortsatt tilbakegang holder Arbeiderpartiet stand som det klart største partiet i skolevalget med 26,6 prosent av stemmene.

Høyre opplever også fortsatt tilbakegang, og lander på 12,9 prosent. Med henholdsvis 10,8 og 10,2 prosent nærmer MDG og Venstre seg Høyre i kampen om å være det nest største partiet blant ungdommen.

FrP får under 10 prosent oppslutning, for første gang siden skolevalgene startet for 30 år siden, og KrF må notere sitt svakeste resultat noen gang med 2,3 prosent.

SV og SP har fremgang siden forrige valg og lander på henholdsvis 9,9 og 8 prosent. Rødt opplever noe svakere framgang og lander på 4,9 prosent.

Da registreringen ble lukket klokken 17, hadde 352 skoler av 389 påmeldte registrert sine resultater. Ny oppdatering med de siste skolene blir publisert fredag 6. september kl. 11.

Både valgresultatene og data fra valgundersøkelsene er fritt tilgjengelige på nsd.no/skolevalg. For 2019 vil data fra valgundersøkelsene være klare i oktober/november.

30 år med demokratiopplæring og datainnsamling

Det er i år 30 år siden det første nasjonale skolevalget, det 17. valget i rekken. Over 1,9 millioner elever har stemt ved skolevalgene siden oppstarten i 1989.

Skolevalgene arrangeres av Norsk senter for forskningsdata (NSD) på oppdrag for Utdanningsdirektoratet.

I forbindelse med valgene har NSD også gjort undersøkelser om norske ungdommers holdninger og kunnskaper om politikk og samfunn. Tilsvarende undersøkelser er også blitt gjort i et representativt utvalg av befolkningen, slik at man har sammenlignbare data.

AP den store vinneren på Røros

Ved Røros Videregående skole var det Arbeiderpartiet som stod igjen som den store vinneren med hele 53,3 prosent av stemmene. Da var det kanskje ikke så rart at leder i Røros AUF, Ivar Østby, var fra seg av begeistring da han kunngjorde tallene i Nea Radios ettermiddagssending onsdag:

Ap vinner også i Selbu

Også ved Selbu videregående skole er det Arbeiderpartiet som er den store vinneren. Partiet får 48,5 prosent av stemmene, mer enn dobbelt så stor som Senterpartiet (21,2 prosent). Høyre får 9,1 prosent, Piratpartiet 7,1 prosent, FrP 4,0 prosent, SV 5,1 prosent, MDG 2,0 prosent, Pensjonistpartiet 1,0 prosent, Rødt 1,0 prosent, KrF 0,0 prosent og Venstre 0,0 prosent.

Emilie Græsli (AUF Selbu/Tydal og 1. nestleder i Trøndelag AUF) er naturligvis svært godt fornøyd med resultatet fra skolevalget ved Selbu videregående skole. Foto: AUF Trøndelag

Nøkkelord