Nea Radio

Skolemåltid i Trøndelag

SKOLEMÅLTID: Kanskje kan Ålbygg-burger, klubb og duppe, saltkjøtt og hempøsje, Gurines ostesmørbrød og Bustenskjolds favoritter bli en del av det trønderske skolemåltidet? (Arkivfoto fra Kaffekråa i Ålen) Foto: Marit Manfredsdotter

Fylkesmannen i Trøndelag vil innføre skolemåltid ved barne- og ungdomsskolene i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Gjennom prosjektet «matglede barn og unge i Trøndelag, matriket midt» jobber Fylkesmannen nå for å finne en modell for innføring av skolemåltid. I første omgang skal det gjennomføres en pilot i utvalgte kommuner og utvalgte barne- og ungdomsskoler. Det er Fylkesmannens tre fagavdelinger innen landbruk, oppvekst- og velferd og helse- og omsorg som står bak initiativet.

Mulig modell for hele landet

Hensikten med første fase er å prøve ut ulike modeller for innføring av skolemåltid. Da blir det også mulig å høste erfaringer fra de modellene som prøves ut. På sikt er målet å finne en bærekraftig modell som kan gjennomføres på alle skolene i Trøndelag, men også i resten av landet.

Det er flere gode grunner for å innføre skolemåltid og det er mye god erfaring og kunnskap å hente på området, ikke minst fra Sverige, Danmark og Finland.

-De viktigste argumentene for innføring av skolemåltid handler om bedre læringsmiljø, sosial utjamning og forebyggende folkehelsearbeid. Videre ser vi det som naturlig og riktig å koble skolemåltidsprosjektet til Trøndelag som matregion, sier de tre direktørene Tore Bjørkli, Erik Stene og Jan Vaage hos Fylkesmannen. Det er de som har tatt initiativet til dette prosjektet.

En slik kobling vil også kunne løfte fram lokal og regional verdiskaping, alliansebygging, samt økt bevissthet knyttet til lokal kultur, identitet, historie og tradisjon.

Kommunene avgjørende

Det er kommunene i Trøndelag som er skoleiere for barne- og ungdomsskolene. Det er betyr at Fylkesmannen er avhengig av et godt samarbeid med kommunene. Av den grunn er alle ordførere og rådmenn i samtlige kommuner i Trøndelag invitert til en worskhop i juni. Der blir det sett på ulike modeller for utvikling av skolemåltid, der man også viser erfaringer fra skoler som har hatt eller har skolemåltid som en del av sitt skoletilbud. Målet med samlinga er å rekruttere kommuner til å delta i pilotprosjektet for skolemåltid i Trøndelag.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...