ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Haltdalen:

Skogdag på Rønningen

Foto: Per Magne Moan

Spennende dag i skogen for 3. klassingene ved Hov skole.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Mandag arrangerte Allskog skogdag på Rønningen i Haltdalen. 3. klasse ved Hov skole var spesielt invitert og litt av hensikten er rett og slett å forsøke å rekruttere til næringa.

Det sier skogbruksleder i Allskog, Ronja Wilmannsøien, som hadde med både is, kaffe, capser og buffer til de frammøtte.

– Vi har lyst til å sette litt fokus på skogbruket i Holtålen og da fant vi ut at det var en fin plass å møtes her, sier hun.

3. klassingene fra Hov fokk utdelt både caps, buff og andre spennende ting fra Ronja i Allskog Foto: Per Magne Moan

Spennende med store maskiner

Kari Flatberg er lærer for 3. klasse ved Hov skole i Ålen. Hun sier klassen har jobbet med skog ei god stund før turen til Rønningen.

– Det er en del av læreplanen at ungene skal få lære om bærekraftig utvikling, om hva som skjer fra et frø kommer i jorda til det detter på bakken i form av tømmer.

Hun mener barna er mest interessert i de gigantiske skogsmaskinene, som brukes til huggingen.

Ordfører Arve Hitterdal fikk caps, turkopp og is. Foto: Per Magne Moan

Også ordfører Arve Hitterdal var invitert for å kunne bli litt bedre kjent med denne næringa i kommunen sin. Han er selv utdannet maskinfører og han mener skogbruk har vært historisk viktig i Holtålen.

– Spesielt Haltdalen har tradisjonelt vært ei skogbruksbygd og som har vært reddet økonomisk mange ganger på grunn av skogbruk. Derfor har det vært viktig og vil sikkert også være viktig for fremtida, sier han.

Store maskiner i skogen i Haltdalen. Foto: Per Magne Moan

Lite drift

Selv om det er en god del skog i Holtålen, så er ikke skogsdrift ei stor næring. I 2020 ble det avvirket 3,116 m3, med en bruttoverdi på 1 milllion kroner.

Skogbruksrådgiver i Os, Røros og Holtålen, Tommy Vestøl, sier slike arrangement som skogdag for de yngre så absolutt har noe for seg.

– Det er veldig bra å få opp interessen blant barn og unge, så dette er et veldig bra initiativ.

Han mener dette kan være det som skal til for at flere velger skogsdrift som fremtidig yrkesvei.

– Dette er kanskje ikke nok, men det gir i alle fall et lite innblikk i hva det er for noe. De får en liten knagg i minnet de kan henge dette på, så kanskje en gang i framtida er det håp om at disse kan ta fornuftige valg og begynne med skogbruk og den biten der, sier han.

Foto: Per Magne Moan

Store maskiner

Det er moderne skogdrift som foregår i Haltdalen. Om det ikke er helt slutt på den gode gamle tømmerhuggeren med øks og motorsag, så er det ofte topp moderne datastyrte maskiner som må til om drift skal lønne seg.

Det er maskinentreprenør Per Inge Løberg fra Gauldal Skog som har fått oppdraget på Rønningen og han sier jobben vil pågå et par uker til. Etter det, flytter han og mannskapet maskinene til Løvåsen - ikke langt fra Haltdalen Motorsportsenter.

Foto: Per Magne Moan

Langsiktig planlegging

Området som nå hugges, blir i løpet av et år plantet igjen. Så får skogen stå å vokse i 80 år, før den nok en gang er klar til hugging. Det betyr rett og slett at det går flere generasjoner før neste gang det blir skogsdrift på dette stedet.

Wilmannsøien sier det er litt arbeid i vokseperioden også, som tynning og ungskogpleie, men hun er enig i at skogsdrift krever langsiktig planlegging.

Mye tømmer som blir sendt til videre foredling. Foto: Per Magne Moan

Hør radioinnslaget fra skogdagen i Haltdalen her:

Fra venstre: Kari Flatberg, Lucie, Tommy Vestøl, Ronja Wilmannsøien, Per Inge Løberg og Arve Hitterdal

Nøkkelord

ANNONSE