Nea Radio

Haltdalen:

Skogdag på Rønningen

Foto: Per Magne Moan

Spennende dag i skogen for 3. klassingene ved Hov skole.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Mandag arrangerte Allskog skogdag på Rønningen i Haltdalen. 3. klasse ved Hov skole var spesielt invitert og litt av hensikten er rett og slett å forsøke å rekruttere til næringa.

Det sier skogbruksleder i Allskog, Ronja Wilmannsøien, som hadde med både is, kaffe, capser og buffer til de frammøtte.

– Vi har lyst til å sette litt fokus på skogbruket i Holtålen og da fant vi ut at det var en fin plass å møtes her, sier hun.

3. klassingene fra Hov fokk utdelt både caps, buff og andre spennende ting fra Ronja i Allskog Foto: Per Magne Moan

Spennende med store maskiner

Kari Flatberg er lærer for 3. klasse ved Hov skole i Ålen. Hun sier klassen har jobbet med skog ei god stund før turen til Rønningen.

– Det er en del av læreplanen at ungene skal få lære om bærekraftig utvikling, om hva som skjer fra et frø kommer i jorda til det detter på bakken i form av tømmer.

Hun mener barna er mest interessert i de gigantiske skogsmaskinene, som brukes til huggingen.

Ordfører Arve Hitterdal fikk caps, turkopp og is. Foto: Per Magne Moan

Også ordfører Arve Hitterdal var invitert for å kunne bli litt bedre kjent med denne næringa i kommunen sin. Han er selv utdannet maskinfører og han mener skogbruk har vært historisk viktig i Holtålen.

– Spesielt Haltdalen har tradisjonelt vært ei skogbruksbygd og som har vært reddet økonomisk mange ganger på grunn av skogbruk. Derfor har det vært viktig og vil sikkert også være viktig for fremtida, sier han.

Store maskiner i skogen i Haltdalen. Foto: Per Magne Moan

Lite drift

Selv om det er en god del skog i Holtålen, så er ikke skogsdrift ei stor næring. I 2020 ble det avvirket 3,116 m3, med en bruttoverdi på 1 milllion kroner.

Skogbruksrådgiver i Os, Røros og Holtålen, Tommy Vestøl, sier slike arrangement som skogdag for de yngre så absolutt har noe for seg.

– Det er veldig bra å få opp interessen blant barn og unge, så dette er et veldig bra initiativ.

Han mener dette kan være det som skal til for at flere velger skogsdrift som fremtidig yrkesvei.

– Dette er kanskje ikke nok, men det gir i alle fall et lite innblikk i hva det er for noe. De får en liten knagg i minnet de kan henge dette på, så kanskje en gang i framtida er det håp om at disse kan ta fornuftige valg og begynne med skogbruk og den biten der, sier han.

Foto: Per Magne Moan

Store maskiner

Det er moderne skogdrift som foregår i Haltdalen. Om det ikke er helt slutt på den gode gamle tømmerhuggeren med øks og motorsag, så er det ofte topp moderne datastyrte maskiner som må til om drift skal lønne seg.

Det er maskinentreprenør Per Inge Løberg fra Gauldal Skog som har fått oppdraget på Rønningen og han sier jobben vil pågå et par uker til. Etter det, flytter han og mannskapet maskinene til Løvåsen - ikke langt fra Haltdalen Motorsportsenter.

Foto: Per Magne Moan

Langsiktig planlegging

Området som nå hugges, blir i løpet av et år plantet igjen. Så får skogen stå å vokse i 80 år, før den nok en gang er klar til hugging. Det betyr rett og slett at det går flere generasjoner før neste gang det blir skogsdrift på dette stedet.

Wilmannsøien sier det er litt arbeid i vokseperioden også, som tynning og ungskogpleie, men hun er enig i at skogsdrift krever langsiktig planlegging.

Mye tømmer som blir sendt til videre foredling. Foto: Per Magne Moan

Hør radioinnslaget fra skogdagen i Haltdalen her:

Fra venstre: Kari Flatberg, Lucie, Tommy Vestøl, Ronja Wilmannsøien, Per Inge Løberg og Arve Hitterdal

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...