Nea Radio

Skogbranner i Sverige fører til røyklukt i Trøndelag

12 helikoptre skal være i arbeid i Härjedalen i Sverige. Foto: Camilla Westlund

Brannmannskaper fra Røros og Stjørdal bistår i slukningsarbeidet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er et utall av skogbranner, og det er spesielt i området rundt Sveg vi er involvert, sier beredskapsleder Bjørn Ivar Sevatdal fra brannvesenet i Røros, Holtålen, Tydal og Os.

De ble spurt om å bistå i slukningsarbeidet mandag formiddag, og hadde tre kjøretøy og ti personer der det første døgnet.

– Men det er ferietid og forskjellig, så det er vanskelig å sette av så mye folk, så nå har vi ett kjøretøy som vi bytter på med mannskap på. Vi har tre personer der nå, og så er tre nye på vei for å ta over, sier Sevatdal rundt kl. 09 onsdag morgen.

Politiet i Trøndelag har fått flere meldinger om røyklukt i skogen i Namdalen, som stammer fra Sverige. Sevatdal forteller at det er kjent røyklukt også i Brekken, Røros, Tydal og i Selbu.

Artikkelen fortsetter under lydklippet.

– Omfattet 3000 hektar i går kveld

Marcus Frånberg fra Sveriges Radio er i Sveg, ikke langt fra en av skogbrannene som herjer.

– De siste opplysningene er jeg har, er at det er et sted mellom 60-70 branner i Sverige, hvor 12-14 av dem er i Jämtland og Härjedalen, forteller Frånberg rundt klokken 09 onsdag morgen.

– Den største av dem har jeg straks sør for meg. I går kveld omfattet den brannen 3000 hektar, men den spres så det kan være betydelig større nå. Den er ikke under kontroll.

12 helikoptre i Härjedalen

Frånberg forteller at det er 12 helikoptre i Härjedalen, og at det i morges landet et italiensk brannslukningsfly i Sveg. Årsaken til brannene skal være lynnedslag.

Da Nea Radio snakket med Frånberg onsdag morgen hadde ingen mennesker blitt skadd i brannen så langt.

– Det er aldeles fantastisk. Men man forbereder seg til om det skulle bli større skader på mennesker, sier han.

Hør hele intervjuet med Frånberg her:

Direkte fra Härjedalen. Foto: Janne Mårdberg.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...