Annonse
Nea Radio

Årets Pride:

#SkeivDerDuEr

Representanter fra Trondheim Pride reiste rundt i fylket for å feire Pride med budskapet #SkeivDerDuEr. Her er de utenfor Cafe Rampa hvor de holdt appell lørdag formiddag. Foto: Anette Fossmo

Lørdag 12. september reiste Trondheim Pride rundt i fylket som en del av årets Pride-feiring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse

Selv om Korona setter en stopper for den årlige Pride-paraden, hindret det ikke Trondheim Pride fra å finne alternative løsninger for å feire den viktige markeringen. Lørdag reise de derfor rundt i fylket i en bil for å spre både budskap, farge og glede der folk er.

Feiringen begynte 04. september og inkluderer flere, daglige arrangement med korona-vennlige løsninger. Lørdagens biltur gikk under navnet «Tour de Trondheim» - der representanter fra Trondheim Pride besøkte 12 steder rundt om i Trøndelag med slagordet #SkeivDerDuEr. På formiddagen holdt de appell i Hommelvik, og styremedlem Lauritz Guldal Einarsen forteller hvordan de har løst opplegget for feiringen i år:

- Siden vi i år har valgt å ikke samle tusenvis av folk, som er det som pleier å komme til paraden vår, så har vi fortsatt lyst til å markere. Det er en viktig dag for mange folk og det er viktig at vi kan markere i fellesskap, vite at vi og andre skeive eksisterer, forklarer Lauritz Guldal Einarsen.

- Siden alle skeive ikke kan samles reiser vi rundt, treffer og er synlig for så mange skeive som mulig. I dag så begynte vi på Stjørdal og holdt en appell på torget der, nå har vi kommet hit til Hommelvik. Så skal vi videre utover til Trondheim og sørover utover formiddagen og ettermiddagen, fortsetter han.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Skeiv aktivisme er alltid viktig!

2020 har så langt vært året for store overskrifter, blant annet Covid-19 og Black lives matter. Sistnevnte har lært oss at vi muligens ikke har kommet så langt som vi i utgangspunktet har trodd når det gjelder mangfold og inkludering. På spørsmål om å markere Pride er enda viktigere nå, svarer Guldal Einarsen dette:

- Jeg tenker det her er alltid viktig. For oss som arbeider med skeiv aktivisme er det viktig hvert år. Det er ikke mindre viktig i år bare på grunn av korona, og jeg sier «bare på grunn av en pandemi» fordi det er veldig mye annet urettferdig som også skjer i verden, understreker han.

- Som nevnte Black Lives Matter, som vi i Trondheim Pride har vært veldig opptatt av å vise solidaritet og støtte til. Men også vår egen skeive kamp som selvfølgelig er felles med antirasistisk kamp, men som også kan stå på siden og handle om andre ting. Det er kjempeviktig å kjempe mot uretten hvert år, legger han til.

Viktig å fortsette og kjempe

På grunn av anderledesåret 2020 er ikke Pride-feiringen som vanlig og de har måtte tenke annerledes for å få ut det viktige budskapet. Men til tross for begrensninger har Trondheim Pride vært løsningsorienterte og jobbet med de mulighetene de har, som har resultert i blant annet den innovative fylkesturneen. Årets appell omhandler den sterke historien om Margot Szutowicz og den ekstreme undertrykkelsen av skeive som foregår i Polen.

- Vi kjemper for skeive rettigheter. Men skeive er ikke en ting, det er så utrolig masse forskjellig. Og hvis du er skeiv og sort og opplever rasisme, så nytter det ikke det ikke om du ikke blir diskriminert for å være skeiv, men blir diskriminert for å være sort. Det skal være inkluderende og vi jobber hardt for å være inkluderende, opplyser Guldal Einarsen.

- Som alt i samfunnet er det en kamp å ta. Det er viktig at vi fortsetter å kjempe og ikke tror at alt er vunnet og alt er ferdig. Det er også derfor vi har valg og satt fokus på noen spesielle ting, sier han.

Lauritz Guldal Einarsen som holder appell skrevet av den polske aktivistgruppen "Stop Bzdurom". Appellen forteller den sterke historien om Margot Szutowicz som har blitt fengslet for sin aktivisme i forbindelse med kampen om skeives rettigheter i Polen. Foto: Anette Fossmo

Han forteller videre at de har valgt å fokusere på en solidaritetskampanje for deres kamerater i Polen. Appellen de holdt utenfor Hommelvik stasjon er skrevet av en gruppe aktivister som heter «Stop Bzdurom» og han forklarer at det kan oversettes til «stop tullpratet». Aktivistgruppen kjemper mot undertrykkelsen som de skeive opplever i Polen. For å vise sin støtte til Stop Bzdurom og fremme deres kamp, er det denne appellen som lørdag fikk fokus. I appellen forteller de om Margot Szutowicz har blitt urettferdig fengslet for aktivismen sin:

- Hun er en ikke-binær transaktivist som har drevet aktivisme, blant annet har hun hengt opp regnbueflagg på statuer, hun er anklaget for å ha angrepet varebiler som sprer hatpropaganda mot skeive og antiabort-propaganda. Hun er altså anklaget for å ha vandalisert de [propagandaen] som etter polsk lov er ulovlig, forteller han.

- Hun ble fengslet i år 7. august. Det skapte en spontan protestbevegelse i polen og flere titalls skeive aktivister i Polen ble fengslet. Etter 20 dager i et herre-fengsel så slapp Margot Szutowicz ut. Hun ble jo ikke godt behandlet i fengsel. Men etter 20 dager slapp hun altså ut, men det er fremdeles andre polske aktivister som sitter i fengsel for lignende aktivisme, avslutter han.

Nøkkelord

Annonse