Nea Radio
Annonse: www.kredittkortinfo.no

Hva man bør vite om skatt og rente på alle kredittkort som benyttes i Norge

Foto: Kredittkortinfo.no

Mange kredittkort i Norge krever en årlig effektiv rente som ligger godt over 20-25%. Deler av disse rentene kan du trekke fra på skatten og her ser du hvilken prosentsats som gjelder for 2020.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 14.04.2020 kl 21:49

I tillegg kan du lese mer om nedbetalingsperioden og hvordan kortselskapet beregner rente på utestående kortsaldo.

Skattefradrag for 2020

For renter betalt på alle kredittkort i Norge kan du kreve 22 prosent fradrag på skatteseddelen i 2020. De samme reglene gjelder for øvrige typer lån, inklusive boliglån og billån.

I utgangspunktet skal dette føres opp automatisk på skattemeldingen til korteier, men feil kan forekomme. Du kan selv kontrollere at tallene stemmer ved å sjekke post 3.3.1.

Har du for eksempel betalt 2.000 rentekroner i løpet av ett år vil du kunne føre fradrag på skatten for 440 kroner. Fradraget har sunket jevnt de siste årene. Man skal ikke lenger tilbake i tid enn til 2010, da korteiere kunne kreve opptil 28 prosent fradrag for innbetalte gjeldsrenter.

Unntak fra 17 prosent-regelen

Skatteloven setter et tak på 17 prosent rentefradrag for visse kjøp gjort på kreditt. Det er ikke mulig å kreve mer enn 17 prosent i fradrag på renter som stammer fra avdragskjøp, forbrukslån og andre typer lån uten sikkerhet.

Kredittkort er derimot unntatt fra denne regelen, som betyr at du får inntil 22% rentefradrag for renteomkostningene.

Gjelder ikke for gebyrer

Du kan derimot ikke kreve fradrag for kortgebyrer. Det inkluderer eksempelvis valutagebyr, årsgebyr og gebyr for uttak i minibank.

Ifølge skatteetaten regnes disse som godtgjørelse for betalingsformidling, og er kun fradragsberettiget hvis det er snakk om et firma (næringsvirksomhet).

Litt om rentefritaket

Alle kredittkort tilbyr en rentefri periode for tilbakebetaling. Her er det som regel snakk om en tidsramme på mellom 40-55 dager.

Ser man først nærmere på reglene kan unntaket fremstå som misvisende. I realiteten er det slik at kortselskapet beregner renter på kortet i løpet av faste perioder hvert år.

For å utnytte den fulle rentefrie nedbetalingstiden er man derfor nødt til å handle på en spesifikk dato.

Mange korteiere tolker derimot regelen som at man får rentefri tilbakebetaling etter å ha brukt kortet, uavhengig av hvilken dato man belaster kortet. Det stemmer altså ikke.

Sammenlign kredittkort

For å sammenligne betalingskort som tilbys i Norge, besøk kredittkortinfo.no. Der finner du en test av 38 kredittkort som tilbys i Norge.

Du kan blant annet lese mer om vilkårene knyttet til:

- Cashback, bonuser, forsikringer og poeng.

- Kredittrammen som gjelder for de ulike kortene.

- Rentefri nedbetalingstid.

- Hvilke kort som er gebyrfrie.

- Hvilke ulemper som følger med hvert alternativ.

- Nye regler for kalkulering av gjeld

I fjor fikk Norge sitt første register over usikrede lån, inkludert kredittkortgjeld. Det spesielle med registeret er at disponible kredittrammer nå også regnes som gjeld.

Dermed vil banker bruke kredittrammen på kortet ditt til å beregne din totale gjeld, uavhengig av hvorvidt du har brukt kortet.

Målet er å unngå at det legges feil tall til grunn ved søknader om kreditt. Altså at en kunde med flere kredittkort kan ende opp med en langt høyere gjeldsgrad enn hva banken la til grunn i den opprinnelige søknaden om lån.

Derfor er det smart å avslutte alle de kredittkortkontoene som du ikke benytter, særlig hvis du skal søke finansiering til bolig eller lignende.

Høye kostnader

Muligheten til å kjøpe varer på kreditt kan være en fordel for mange. Det gir ekstra sikkerhet, f.eks når man handler produkter online eller reiser til utlandet. Likevel gjelder det å være forsiktig, grunnet de høye kostnadene som følger med.

De høye rentene gjør kredittkort til en av de aller dyreste betalingsmidlene. I snitt koster det en god del mer i rente enn forbrukslån, og det er ikke uvanlig at noen kort krever over 25% effektiv rente. Med en disponibel kredittramme på mange tusen kroner er det lett å la seg friste til å kjøpe ting man egentlig ikke behøver.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...