ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Et signal om mistillit:

– Skaper utrygghet og resignasjon

Et system av mistillit: – Sånn overordnet så er jeg veldig lei meg fordi man drifter velferdsstaten slik at det skal bli til et slags mistillits/kontrollhelvete, sier fastlege Harald Sundby. Foto: Privat.

Her er bakgrunnen til at legene reagerte som de gjorde og gjennomførte blåreseptaksjonen. Det innebærer et signal om mistillit, sier fastlege Harald Sundby.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Det er et tydelig signal på at man ser på oss som potensielt kriminelle, og da faller jo arbeidsgleden litt det må jeg si. Det er ikke gøy å jobbe skjorta av seg for så å bli mistenkeliggjort på den måten der. Det skaper en utrygghet og resignasjon i et slitent fastlegekorps, sier fastlege Harald Sundby som jobber på Kalvskinnet legesenter i Trondheim til Nea Radio.

Det som skjer nå får store konsekvenser for mange pasienter fordi Legeforeningen ikke kan leve med at situasjonen for sine medlemmer er slik. President Anne-Kari Rime har sendt ut direktiv om at legene ikke kan ta risikoen med å skrive ut blå resept fordi man kan få bøter om man gjør det feil. Så da må alle pasienter som skal ha medisin på blå resept få den på hvit resept, og søke refusjonen de har krav på i ettertid fra HELFO selv.

– Vi syns jo det er forferdelig ubehagelig å gi pasientene stikken, som vi kan oppleve det, men vi vet ikke en annen måte å gjøre det på, sier en resignert Sundby.

Teknokratisk kontrollsystem

Han mener at idéen om at vi har en velferdsstat som skal yte hjelp til de som trenger det fra fellesskapet, har gått over til et teknokratisk kontrollsystem.

– Sånn overordnet så er jeg veldig lei meg fordi man drifter velferdsstaten slik at det skal bli til et slags mistillits/kontrollhelvete, det syns jeg er veldig dumt og synd. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være sånn. Det er helt unødvendig fordi det er bra folk i alle leire, legger Sundby til.

Han er også opptatt av at denne ikke må ødelegge det gode forholdet mellom pasient og lege.

– Vi må for all del ikke la byråkratisk etablert mistillit ødelegge forholdet mellom lege og pasient. Der må det være tillit som gjelder, samarbeid og gjensidig respekt.

Torsdag kveld avsluttet Legeforeningen aksjonen på bakgrunn av kontakt med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)der de har fått gjennomslag for at det ikke vil bli skrevet ut bøter til leger etter den nye gebyrordningen.


Hør intervjuet med Sundby her:

Nøkkelord

ANNONSE