Nea Radio

Skal telle insekter

Humle Foto: Berit Kleven

Det finnes lite data på utvikling i insektbestandene i Norge, fastslår Norsk institutt for naturforskning (Nina) i en rapport bestilt av Miljødirektoratet. Nå skal ny overvåkingsmetode testes ut.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2019 kl 12:19

– Insekter er en nøkkelkomponent i de fleste økosystem. De fungerer blant annet som nedbrytere, pollinatorer, og som mat for andre organismer. Som pollinatorer er de også viktige for vår matproduksjon. Kunnskapen som har kommet fram om nedgang i verdens insektbestander er urovekkende. Vi trenger mer kunnskap om situasjonen i Norge, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Sterk tilbakegang for insekter

De siste ukene har det vært mye omtale i norske medier av forskning publisert i Biological Conservation, som viser at over 40 prosent av verdens insektarter ser ut til å være i tilbakegang, og på sikt truet av utryddelse.

Miljødirektoratet ba i fjor Norsk institutt for naturforskning (Nina) om å sammenstille hva vi vet om status i Norge og å foreslå et overvåkingsprogram. Nå foreligger rapporten.

Flest truede sommerfugler og vepser

Nina-rapporten påpeker at vi vet svært lite om status og trender for insekter i Norge, og at det i liten grad har vært gjennomført systematiske studier over tid.

Den siste norske rødlisten som kom i 2015, viser at 1163 insektarter er truet og 655 er nær truet. Sommerfugler og vepser er artsgrupper med de fleste truede artene. Det antas for eksempel at 12 biearter er forsvunnet/utryddet fra Norge de siste 100 år.

Rapporten trekker dessuten fram at det de siste tiårene har skjedd store endringer i hvordan vi bruker arealene.. Endret arealbruk er en viktig årsak til at insekter blir klassifisert som truet, dette gjelder særlig arter som har spesielle krav til sitt leveområde.

– For å kunne vurdere målrettede og effektive tiltak må vi vite mer om status for bestandene. Vi vil nå i første rekke teste ut overvåkingsprogrammet Nina har foreslått. Vi har også behov for bedre kunnskap om påvirkningsfaktorene i Norge, sier Ellen Hambro.

Bør undersøke 80-100 lokaliteter over tid

Rapporten anbefaler etablering av en overvåking av spesifikke naturtyper, i første omgang jordbrukslandskapet og skog. For å kunne fange opp endringene anbefaler ekspertene at man som minimum undersøker 80-100 lokaliteter per år, og totalt 400 lokaliteter over 4-5 år.

Ettersom Norge er et avlangt land med et stort spekter av klima og natur vil en mindre mengde lokaliteter kunne gi et skjevt bilde.

Rapporten foreslår uttesting av overvåknng i 2019, noe Miljødirektoratet nå har besluttet å gi klarsignal for.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...