Nea Radio

Skal starte utdanning i lokalmatproduksjon på Røros

De som søker på studiet «Verdiskaping i lokalmat» vil få lære av blant annet Ingulf Galåen, som i fjor høst fikk Kongens Fortjenestemedalje for sin innsats i lokalmatbransjen. Foto: Nils Kåre Nesvold

Med forbehold om godkjenning fra NOKUT kan du fra høsten av starte utdanning i lokalmatproduksjon på Røros.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2018 kl 10:48

– Lokalmatbransjen i Norge er ung og preget av mye erfaringsbasert kunnskap av de første som startet med videreforedling av råvarer fra egen produksjon. Nå tar matmiljøet i Røros-traktene grep om dette og formaliserer kunnskapen, står det i en pressemelding fra prosjektet Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv.

Derfor vil de nå starte opp studiet «Verdiskaping i lokalmat» hvis de får godkjenning fra NOKUT. Utdanningen vil være et poenggivende fagskolestudium i regi av Trondheim Fagskole i samarbeid med Røros ressurs.

Fullført studie gir 30 studiepoeng og gjennomføres ved å delta på samlingsbasert undervisning over ett skoleår.

Skal lære av de beste

Studentene skal lære av aktører fra det mangfoldige lokalmatmiljøet som preger Røros-traktene, blant annet Ingulf Galåen, som i fjor høst fikk Kongens Fortjenestemedalje for sin innsats i bransjen.

– Kunnskapen som de første i bransjen har tilegnet seg, er viktig for de som kommer senere, og dette bruker vi nå som pensum, sier prosjektleder Thorleif Thorsen.

Matprodusentene med Ingulf Galåen i spissen har selv vært delaktig i utforming av innholdet i studiet. Marit Evanger i Rørosmat sier dette har vært en svært interessant og spennende prosess.

– Vi ønsker å dele vår kunnskap med andre, sier hun.

Verdiskapning sentralt tema

Verdiskaping blir et sentralt emne i fagskolestudiet.

– Å starte egen lokalmatproduksjon kan være krevende, men å få lønnsomhet i produksjonen over tid er en enda større utfordring, står det i pressemeldingen.

Målgruppe for studiet er de som har jobbet i bransjen noen år men som ikke har noen formell utdannelse.

– Studiet er også svært relevant for de som ønsker å etablere lokalmatproduksjon, enten som selvstendig bedrift eller som et tillegg til tradisjonell gårdsdrift/primærnæring. I tillegg er det fullt mulig å følge deler av studiet som enkeltstående kurs.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...