Nea Radio

Regjeringen med ny forskrift:

Skal redusere plastforurensning fra kunstgressbaner

Ny forskrift: En ny forskrift fra Regjeringen skal redusere plastforurensningen fra kunstgressbaner i Norge. Foto: Andreas Reitan

Gummigranulat fra kunstgressbaner er blant de største kildene til spredning av mikroplast i Norge. Nå har regjeringa vedtatt en forskrift med ei rekke krav som skal hindre denne forurensninga.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2021 kl 22:31

- Plastforurensning i naturen er et stort problem, både på land og i havet. I Norge ender mer enn 1500 tonn gummigranulat frå kunstgrasbanar i naturen hvert år. Derfor gjennomfører vi nå et nytt regelverk som skal redusere denne forurensinga med over 90 prosent, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Gummigranulat er små, svarte kuler av plast, vanligvis lagd av gamle bildekk, som brukes som fyllmasse for plastgresset på banen.

Blant de viktigste tiltaka regjeringa gjør for å hindre at gummigranulat sprer seg utenfor banen, er å stille krav til fysiske barrierer rundt banen, krav til snørydding og behandling av snøen som inneholder granulat, samt tiltak for å hindre at spillere og dommere spreer granulat når de forlater banen. Eieren av banen skal dessuten vurdere om det går an å bruke erstatningsmateriale, og gjøre det der det er mulig.

Trer i kraft ved rehabilitering

For å gjøre det lettere for eierne av kunstgressbanene å gjennomføre tiltaka, vil de mest kostnadskrevende tiltaka først tre i kraft når banene skal rehabiliteres. Det samme gjelder for baner som har fått byggeløyve etter plan- og bygningsloven før reglane trer i kraft. Dette vil redusere og forskyve de høyeste kostnadene fram i tid.

Også i EU ser de på ulike tiltak for å redusere bruken av gummigranulat. Men prosessen – der forbud mot granulat har vært ett av forslaga – kan ta lang tid. Det er i dag usikkert hvilken type regulering og hvilke frister for gjennomføring som blir resultat av prosessen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...