Nea Radio

NGU:

Skal måle radioaktiviteten i sørlige deler av Trøndelag i sommer

Målesonde for Pegasus helikopter: Ved å bruke et slikt måleinstrument får vi en god oversikt over geologien. Foto: NGU

Norges geologiske undersøkelse (NGU) vil drive med generell geologisk kartlegging, og måle hva som finnes av radioaktive elementer fra Tsjernobyl-ulykken i Trøndelag og Innlandet fylke. Dette gjøres med helikoptermålinger i juni og juli.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2021 kl 16:23

NGU skal utføre kombinerte magnetiske, elektromagnetiske og radiometriske målinger fra helikopter i området Berkåk i vest til Hessdalen i øst. Fra Forbygda i nord til Tunndalen i sør. Se vedlagt kart. Dette er en del av arbeidet med å kartlegge hele landet.

Undersøkelsesområdet for geofysiske målinger med helikopter (rødt omriss). Foto: NGU

- Målingene påbegynnes tidligst i midten av juni, og avsluttes i løpet av juli. De vil gjenopptas senere på året dersom området ikke er fullt kartlagt i juli. Det innleide helikopterselskapet Pegasus Helicopter AS fra Gardermoen vil sammen med NGU utføre disse målingene, forteller lagleder for Geofysikk ved NGU, Marco Brönner.

Kartlegger hva som finnes etter Tsjernobyl-ulykken

Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i parallelle linjer i retning øst-vest. De flyr 75 meter over bakken og med en hastighet på ca.100 km/t. Formålet med disse målingene er primært generell geologisk kartlegging. Dette er data som etter hvert blir åpent tilgjengelige for alle.

- Helikopteret har en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt. I tillegg blir det samlet inn informasjon om radioaktive elementer i bakken, som kartlegger hva som finnes av cesium-137 etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Dette kan avsløre om det finnes arealer der det fremdeles er forhøyet radioaktivitet i gress og lav, som beites av henholdsvis sau og rein, forklarer Brönner.

Godt bilde på situasjonen

De radiometriske målingene viser også hvor radioaktive bergarter opptrer. Slike bergarter avgir den radioaktive gassen radon, som er et helseproblem i boliger.

Radioaktive bergarter er på den andre siden gunstig med hensyn på produksjon av grunnvarme. Denne energiformen blir stadig mer økonomisk etter hvert som energiprisene stiger.

Det blir også målt elektrisk ledningsevne, som kan oppdage mineraler og naturlige tungmetaller som er giftig og ofte blir tatt opp av planter og sopp.

- Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien. Resultatene fra denne undersøkelsen kan brukes til geologisk kartlegging og mineralundersøkelser. Grunnvannsundersøkelser, kartlegging av naturlig radioaktivitet og kartlegging av svakhetssoner i fjell som kan være problematiske ved fjellskred, blir også fanget opp, sier Brönner.

- NGU vil utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres, avslutter NGUs lagleder.

Hør radioinnslaget her: https://www.youtube.com/watch?v=SYQ_OE8XHYk

Lagleder i NGU, Marco Brönner

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...