Nea Radio

Skal lage liv i Bergmannsgata

Ann Eliz Held, Ivar Vaa og Mette Laine Rasmussen fra Røros kunstforening. Foto: Marit Langseth

«Levd liv i Bergmannsgata gjennom 350 år» er valgt som tema for kunstprosjektet NåDa, som skal gjennomføres på Røros fra april til neste sommer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Det er mange spennende kulturminner på Røros, men i et idemøte var det flere som nevnte at Bergmannsgata, som har gått fra å ha et yrende folkeliv i gamle dager til å være ganske stille, kunne være et fint tema, sier Ann Eliz Held i Røros kunstlag.

I 2017 ble Røros kunstlag valgt som en av ti kunstlag på landsbasis til NåDa, som er et kunstprosjekt for barn og unge fra 12-18 år. Målet er at ungdom skal få økt kunnskap og interesse for lokale kulturminner og lære hvordan en samtidskunster arbeider.

På Røros havnet valget av tema på «Levd liv i Bergmannsgata gjennom 350 år».

– Flere på idémøtet sa også at de ville at barn og unge skulle oppleve mer i gata enn at det er et museumsområde. De ønsket at flere skulle bli kjent med hva som var det levende livet før og bruke gata mer.

100.000 kroner i støtte

Dette er et landsdekkende prosjekt som Norske Kunstforeninger startet.

– Norske Kunstforeninger har fått penger fra DNB til å starte dette prosjektet, og de ti kommunene som ble valgt ut har fått 100.000 kroner hver, sier Held.

I tillegg håper de å få meg seg noen lokale aktører.

– Det å engasjere en kunstner og kjøre et prosjekt godt over et år, det krever en god del, så vi håper at lokale også vil støtte opp om prosjektet.

Knytter til seg røroskunstner

En av betingelsene for pengene var at prosjektet skulle knytte til seg en kunster. Røros kunstlag lyste ut stillingen, og i søknadsbunken var kunstneren Vegard Moen.

– Han er opprinnelig fra Røros, men bor i Sverige. Han er en anerkjent kunstner som har mange oppdrag rundt omkring og som synes at dette er veldig spennende, sier Held.

Kunstprosjektet skal gå over halvannet år. Akkurat hvordan prosjektet vil ta form er foreløpig ikke bestemt.

– Det vil bli flere ringvirkninger av dette prosjektet, aktiviteter og tilbud til unge 12-18 år, og konkrete ting som kommer til å foregå i løpet av våren og sommeren som folk kommer til å merke i gata.

Hør mer om prosjektet her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...