Nea Radio

Skal lage litterære pusterom

LITTERÆRE PUSTEROM: Anne-Brit Skjetne, styreleder i Sparebankstiftelsen SMN (t.v.) og Kari Hortman rådgiver ved Trøndelag fylkesbibliotek, prosjektleder for Litterære pusterom. Overrekkelsen fant sted på Levanger bibliotek mandag 3. juni.

Trøndelag fylkesbibliotek har sammen med Møre og Romsdal fylkesbibliotek fått tildelt tre millioner kroner fra Sparebankstiftelsen SMN til å lage et helt unikt litteraturtilbud for folk som ikke leser så mye ellers.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prosjektet heter «Litterære pusterom – Shared reading for større livskvalitet.» «Shared reading» er en metode fylkesbibliotekene har tro på at engasjerer folk.

Målet er mer lesing, mer leseglede og mer livskvalitet.

Enkel metode

Metoden er enkel. Den går ut på å lese en skjønnlitterær tekst høyt i en gruppe, for så å ha en samtale om teksten etterpå. Det er en leseleder som styrer gruppen. Først leser gruppen en novelle, så et dikt. Fokuset i samtalen er ikke på litterær analyse, men på opplevelsen av teksten. Vi undrer oss sammen. Målet er ikke å komme fram til en felles tolkning, men å bringe inn forskjellige perspektiv og opplevelser av teksten, slik at vi utvider opplevelsen for hverandre. Vi leser for å bli klokere på oss selv – og andre.

Hva skal skje nå?

Fylkesbibliotekene ønsket seg en tre-årig prosjektperiode i Trøndelag og Møre og Romsdal. Planen er å utdanne leseledere som kan lede de litterære pusterommene på bibliotek, institusjoner og lavterskel møteplasser, gjerne også på videregående skoler i samarbeid med skolebibliotekene.
- Vi ønsker å nå ut til et mangfold av deltakere, inkludert folk som ikke har lest mye fra før. Nå trenger vi mange dedikerte leseledere, som får opplæring og veiledning av oss, sier leder for fylkesbiblioteket, Hildegunn Hestnes.

Har tro på nyvinningen

Også May Britt Lagesen, som er leder for hovedutvalg for kultur, er svært fornøyd.– Dette er både bra kulturarbeid og en viktig folkehelseinnsats. Å gjøre god litteratur lett tilgjengelig gjennom fine møtestunder må bli bra. Jeg gleder meg til å delta, sier Lagesen.
- Det betyr enormt mye for oss å få støtten fra Sparebankstiftelsen. Nå kan vi ta i bruk en helt ny metode for å gi folk gode litteraturopplevelser, sier leder for fylkesbiblioteket, Hildegunn Hestnes.

Styreleder i Sparebankstiftelsen SMN Anne-Brit Skjetne begrunner gaven med å få flere til å finne verdi i å lese bøker. Stiftelsens styre har tro på at prosjektet som baserer seg på metoden Shared Reading, vil gi denne effekten.

Fylkesbiblioteket søker nye samarbeidspartnere

Folkebibliotekene blir viktige medspillere i prosjektet. I tillegg håper vi at videregående skoler, helseinstitusjoner, utdanningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner kan bli gode samarbeidspartnere. Vi ønsker også at dette skal bli en nasjonal satsing, der Nasjonalbiblioteket og andre nasjonale aktører kan være gode medspillere.

Målet er at alle kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal skal tilby Litterære pusterom i løpet av prosjektperioden og etablere det som varige tilbud, og at dette blir en nasjonal satsing, sier leder for fylkesbiblioteket i Trøndelag, Hildegunn Hestnes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...