ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Skal kåre den fineste turisthytta

Storerikvollen er en av de nominerte turisthyttene Foto: Marius Dalseg Sætre

Tre av Norges fineste betjente turisthytter ligger i Sylan og Trollheimen

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Nå skal den aller fineste turisthytta i landet kåres. Og blant de 15 finalistene for betjente hytter finner vi Storerikvollen i Sylan, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta i Trollheimen.

Det er DNTs friluftsmagasin Fjell og Vidde som har lansert konkurransen som skal kåre Norges fineste DNT-hytte. Siden konkurransen ble lansert, har mange hundre nominasjoner blitt foreslått på mail, Facebook og Instagram.

Nå har en jury plukket ut finalekandidatene, og fjell- og turfolk oppfordres nå til å stemme. Finalistene er delt inn i to kategorier; 15 finalister er betjente hytter, og 15 finalister er selv- eller ubetjente hytter.

-Det er stor stas at tre av våre hytter er med i finalen, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT). Storerikvollen Turisthytte. Den første turisthytta på Storerikvollen ble satt opp allerede i 1897 og er kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Den har grovt tømmer i veggene, store og solide peiser og en innredning som minner om gamle bondestuer. Her kan du drømme deg tilbake til en svunnen tid. Sammen med den storslagne naturen gjør et opphold på Storerikvollen inntrykk på selv de mest erfarne fjellfolk. Gjevilvasshytta ligger sørøst i Trollheimen og er et naturlig startsted for turer i dette trolske eventyrriket sommer som vinter. Gjevilvasshytta er et fredet bygg fra 1819, og det eldste tømmeret kan dateres tilbake til 1739, og er landets eldste bygning som er benyttet som turisthytte. Hytta byr på en unik atmosfære som gir innblikk i hvordan livet artet seg før i tiden.

Trollheimshytta er et naturlig knutepunkt for turer i Trollheimen. Hytta var TTs første turisthytte i fjellet og dermed den første DNT-bygde turisthytta i denne fjellheimen. Byggingen av Trollheimshytta ble påstartet i 1889 og 11. juli 1890 ble hytta innviet, den gang under begrepet «hytten i Folddalen». Hytta var et toetasjes hus med 16 soveplasser. Trollheimshytta er bygd ut mange ganger etter dette, men den første hytta er beholdt slik den var fra opprinnelsen av og inngangsdøra er den samme i dag som den gang. Tømmeret i veggene, peisene er de samme og er med å danne en helt unik stemning og opplevelse. En opplevelse som setter spor hos de fleste fjellvandrerne som har fått oppleve plassen.

-Disse hyttene er på mange måter fjellets arvesølv. Det er derfor ikke overraskende at disse tre hyttene er med når Norges fineste turisthytte skal kåres, sier Bergrem. Han håper at du vil benytte anledningen og stemme frem din favoritthytte.

Avstemmingen foregår fram til 1, august og i septemberutgaven av Fjell og Vidde offentliggjøres de to vinnerhyttene som blir kåret av turfolket selv.

https://inspirasjon.ut.no/dnthytte-finestehytte-karing/stem-pa-norges-fineste-dnt-hytte/103801" target="_blank">Stem på din favoritt! FINALSTER (betjente hytter)

Storerikvollen, Sylan
Gjevilvasshytta, Trollheimen
Trollheimshytta, Trollheimen
Sota Sæter, Breheimen
Tungestølen, Breheimen
Glitterheim, Jotunheimen
Skogadalsbøen, Jotunheimen
Gjendebu, Jotunheimen
Stranddalen turisthytte, Ryfylkeheiane
Fannaråkhytta, Jotunheimen
Fondsbu, Jotunheimen
Litlos, Hardangervidda
Rauhelleren, Hardangervidda
Bjørnhollia, Rondane
Grimsdalshytta, Rondane

Nøkkelord

ANNONSE