Nea Radio

Skal kåre den fineste turisthytta

Storerikvollen er en av de nominerte turisthyttene Foto: Marius Dalseg Sætre

Tre av Norges fineste betjente turisthytter ligger i Sylan og Trollheimen

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nå skal den aller fineste turisthytta i landet kåres. Og blant de 15 finalistene for betjente hytter finner vi Storerikvollen i Sylan, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta i Trollheimen.

Det er DNTs friluftsmagasin Fjell og Vidde som har lansert konkurransen som skal kåre Norges fineste DNT-hytte. Siden konkurransen ble lansert, har mange hundre nominasjoner blitt foreslått på mail, Facebook og Instagram.

Nå har en jury plukket ut finalekandidatene, og fjell- og turfolk oppfordres nå til å stemme. Finalistene er delt inn i to kategorier; 15 finalister er betjente hytter, og 15 finalister er selv- eller ubetjente hytter.

-Det er stor stas at tre av våre hytter er med i finalen, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT). Storerikvollen Turisthytte. Den første turisthytta på Storerikvollen ble satt opp allerede i 1897 og er kjent for sin unike arkitektur og sitt særpregede miljø. Den har grovt tømmer i veggene, store og solide peiser og en innredning som minner om gamle bondestuer. Her kan du drømme deg tilbake til en svunnen tid. Sammen med den storslagne naturen gjør et opphold på Storerikvollen inntrykk på selv de mest erfarne fjellfolk. Gjevilvasshytta ligger sørøst i Trollheimen og er et naturlig startsted for turer i dette trolske eventyrriket sommer som vinter. Gjevilvasshytta er et fredet bygg fra 1819, og det eldste tømmeret kan dateres tilbake til 1739, og er landets eldste bygning som er benyttet som turisthytte. Hytta byr på en unik atmosfære som gir innblikk i hvordan livet artet seg før i tiden.

Trollheimshytta er et naturlig knutepunkt for turer i Trollheimen. Hytta var TTs første turisthytte i fjellet og dermed den første DNT-bygde turisthytta i denne fjellheimen. Byggingen av Trollheimshytta ble påstartet i 1889 og 11. juli 1890 ble hytta innviet, den gang under begrepet «hytten i Folddalen». Hytta var et toetasjes hus med 16 soveplasser. Trollheimshytta er bygd ut mange ganger etter dette, men den første hytta er beholdt slik den var fra opprinnelsen av og inngangsdøra er den samme i dag som den gang. Tømmeret i veggene, peisene er de samme og er med å danne en helt unik stemning og opplevelse. En opplevelse som setter spor hos de fleste fjellvandrerne som har fått oppleve plassen.

-Disse hyttene er på mange måter fjellets arvesølv. Det er derfor ikke overraskende at disse tre hyttene er med når Norges fineste turisthytte skal kåres, sier Bergrem. Han håper at du vil benytte anledningen og stemme frem din favoritthytte.

Avstemmingen foregår fram til 1, august og i septemberutgaven av Fjell og Vidde offentliggjøres de to vinnerhyttene som blir kåret av turfolket selv.

https://inspirasjon.ut.no/dnthytte-finestehytte-karing/stem-pa-norges-fineste-dnt-hytte/103801" target="_blank">Stem på din favoritt! FINALSTER (betjente hytter)

Storerikvollen, Sylan
Gjevilvasshytta, Trollheimen
Trollheimshytta, Trollheimen
Sota Sæter, Breheimen
Tungestølen, Breheimen
Glitterheim, Jotunheimen
Skogadalsbøen, Jotunheimen
Gjendebu, Jotunheimen
Stranddalen turisthytte, Ryfylkeheiane
Fannaråkhytta, Jotunheimen
Fondsbu, Jotunheimen
Litlos, Hardangervidda
Rauhelleren, Hardangervidda
Bjørnhollia, Rondane
Grimsdalshytta, Rondane

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...