Nea Radio
Annonse: www.privatøkonomi.net

Skal du sende penger til utlandet?

Slik kutter du kostnadene per pengeoverføring

Pengesedler Foto: Lars Lindstad

Å sende penger til utlandet kan fort bli en dyr affære, avhengig av størrelsen på beløpet og mottakerland. Det er ikke uvanlig å betale et sted mellom 300 til 700 kroner per overføring, om ikke mer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2020 kl 11:50

I realiteten finnes det metoder for å unnslippe størstedelen av gebyrene, med langt billigere alternativer å velge mellom. Det kan være store summer å spare for de som jevnlig foretar internasjonale betalinger.

Den beste løsningen for å betale internasjonalt

Nettsiden Privatøkonomi.net har også publisert en detaljert guide til hvilke selskaper som er billigst når man skal overføre penger. Der ser du blant annet hvordan internasjonale selskap kan tilby pengeoverføring til en langt lavere kostnad sammenlignet med bankene.

Disse selskapene har spesialisert seg på veksling av valuta direkte mellom kunder, som gjør at man unnslipper de høye gebyrene. Sagt på en annen måte:

Hvis du ønsker å sende 500 amerikanske dollar, vil de bytte pengene direkte med en Amerikaner som har ønske om å sende en tilsvarende sum til Norge. Noen av disse tjenestene har flere millioner brukere, som betyr at de sitter med god markedstilgang.

Så hvorfor er det egentlig så dyrt å sende penger til utlandet? Svaret ligger i hvordan det internasjonale banksystemet er satt sammen.

Mange ledd i næringskjeden

Når du skal betale penger internasjonalt er det nemlig ikke den norske banken som setter inn pengene direkte på konto hos mottaker.

De sender heller pengene til ett eller flere mellomledd, som igjen videresender midlene til en ny mottaker, og så videre.

Her kan man bruke overførsler til Nord Amerika som et eksempel:

1. Du initiererer pengeoverføringen i din norske bank.

2. Pengene formidles videre til en Europeisk storbank (f.eks Deutsche Bank eller RBS).

3. Deretter sendes de videre til en Amerikansk storbank.

4. Til slutt vil den Amerikanske mottakerbanken enten sette pengene inn på konto hos mottaker, eller sende den til et nytt mellomledd, som igjen fullfører betalingen.

Her ser man at pengene tar turen innom flere ledd, og alle disse aktørene tar seg betalt i form av gebyrer.

Mynter Foto: Lars Lindstad

Kostnader og gebyrer for å overføre

Når man skal kalkulere kostnaden for å overføre penger til utlandet er det viktig å inkludere gebyrene som betales av både avsender og mottaker.

Her ser du hvilke det oftest er snakk om:

Avsender må betale et gebyr til banken som pengene sendes fra. Her er det vanlig å betale alt fra 150 til 300 kroner (avhenger mye av valuta og mottakerland).

Du må betale et ekstragebyr på vekslingskursen. Banken veksler norske kroner til utenlandsk valuta basert på gjeldende Forex kurser, og tar et påslag på toppen av hva de selv betaler.

Mottaker må betale et gebyr kun for å få pengene inn på sin egen konto.

Betaler du med VISA eller et kredittkort vil det også tilkomme enda flere gebyrer, hvor det er vanlig å betale opptil 3% av beløpet.

Pengeoverføringer til Nord Amerika er et godt eksempel på tilfeller hvor mottaker må betale ekstra penger. Har man bankkonto i USA er det blant annet vanlig å betale opptil 40$ ekstra (ca. 400 NOK), kun for å motta internasjonale betalinger.

Når du tropper opp i banken for å overføre penger til utlandet er det lett å tenke at pengene sendes direkte fra din konto til mottakeren. Realiteten er derimot en helt annen.

Enda det avhenger av hvilket land du sender pengene til, er det vanlig at pengene drar innom minst 3 forskjellige banker før det ender opp hos mottakeren.

Hva du bør vite om betalingssystemet SWIFT

I det en pengeoverføring iverksettes vil banken sende pengene via et internasjonalt betalingssystem, der SWIFT er det mest vanlige. Navnet er en forkortelse for Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, og det er per dags dato den mest brukte internasjonale betalingsmetoden.

SWIFT nettverket er nesten 50 år gammelt, og benyttes i dag av over 11.000 finansielle institusjoner, med betalinger til over 200 land.

Til forskjell fra en vanlig bank står ikke SWIFT ansvarlig for selve pengeoverføringen, og de formidler kun beskjeder på en sikker måte mellom finansinstitusjonene.

Lar deg låse inn valutakurser

En annen fordel med å benytte seg av en ekstern tjeneste er muligheten til å låse inn valutakurser for opptil 24 timer av gangen.

Da får du en gitt kurs, som deretter vil være gjeldende i en fastsatt periode. Det betyr at du kan ta deg tid til å sjekke prisene andre steder, uten at kostnadene dine øker.

Tjenestene vil også vise deg akkurat hva du ender opp med å betale for å veksle valuta, før du overfører pengene. Likevel er det viktig å kjenne til ett unntak.

I noen tilfeller kan mottakers bank kreve gebyrer for å behandle inngående transaksjoner, hvor det trekkes fra pengeoverføringen. Dette gjelder særlig for overføringer til Nord Amerika, hvor bankene benytter en annen gebyrstruktur.

For eksempel: Du overfører USD til en mottaker i USA. Her vil den som mottar pengene i utgangspunktet måtte betale et gebyr på 20-40 USD, avhengig av hvilken bank de bruker. For å unngå dette har noen tjenester satt opp egne amerikanske bankfilialer, som lar de unnslippe dette gebyret. Å sende penger mellom amerikanske banker er nemlig langt billigere, såfremt de benytter systemet Automated Clearing House. For mer informasjon om dette, se ITavisen sin veiledning til å sende penger utenlands.

Et tips er at du alltid sammenligner valutakursene hos de ulike tjenestene før du sender pengene. Gitt at de lar deg låse inn kursene er det lett å se hvem som kan tilby de laveste prisene. Sjekk samtidig hva de sier om kostnadsfordeling, hvis mottakers bank krever seg betalt for å kreditere kontoen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...