Nea Radio

Skal betale mer for økologisk melk fra Rørostraktene

Meieribestyrer Trond V. Lund delte nyheten på en pressekonferanse i nybygget til Rørosmeieriet onsdag. Foto: Marit Langseth

På «Tjukkmjølkas dag» kunne Rørosmeieriet fortelle at de betaler 10 øre mer per liter økologisk melk de mottar fra Rørostraktene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2018 kl 16:47

– Det er den unike økomelken fra Rørostraktene som er grunnlaget for Rørosmeieriet, og for oss er det en verdifull råvare, som vi i hvert fall ikke må få noe mindre av. Vi ønsker jo å ha mye mer av den, sier meieribestyrer Trond V. Lund.

Fra 1. mai betaler Rørosmeieriet ti øre ekstra per liter økomelk som leveres fra Rørostraktene.

– Rørostraktene var området i starten, da Rørosmeieriet ble etablert. Området ligger omtrent 400 meter over havet, det er et tørt og et eget klima, som gir egne produkt. «Der gresset gror sakte blir melka ekstra god», sier Lund.

Fra før av betaler Rørosmeieriet 1,25 kroner per liter i økologisk merpris.

Utgjør 350 - 400.000 kroner

Å øke utbetalingene med ti øre per liter utgjør rundt 350.000 til 400.000 kroner, forteller meieribestyreren.

– Det velger vi å bruke på bærekraft. Vi synes det er bærekraftig at melka produseres lokalt, at pengene blir igjen og bonden får dem, sier Lund og fortsetter:

– Vi er helt avhengig av bøndene. Uten bønder og uten melk har vi ikke noe Rørosmeieri.

Gir omleggingstilskudd til nye økobruk

I tilegg skal Rørosmeieriet gi 20 øre i omleggingstilskudd til nye økobruk i Rørostraktene.

– Vi ser at vi bruker mye mer melk enn det som produseres lokalt, og vi gjør dette for å stimulere til mer lokalproduksjon, og dermed også til lokal verdiskapning. Hvis det er økonomi som gjør at en bonde vurderer om en skal legge om eller ikke, så ønsker vi å gjøre valget litt lettere, sier Lund.

I tillegg ønsker de at det skal bli mer lokalproduksjon slik at det blir mindre transport for å hente melk fra andre steder.

– Melk i dag kjøres ganske langt, og vi synes kort transport er bra for Rørosmeieriet. Det er skånsomt.

Omleggingstilskuddet skal betales fra avtale inngås til godkjent økologisk melk i cirka to år.

Hør mer fra meieribestyrer Trond V. Lund her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...