Nea Radio

Dyrebeskyttelsen med tydelig budskap:

- Sjekk dyrets ID-chip før ferien

Dyrebeskyttelsen gir klar beskjed om at du bør sjekke dyrets ID-chip før ferien. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge anmoder nå alle dyreeiere til å sjekke at informasjonen på ID-chipen er korrekt før de reiser på ferie, i tilfelle familiedyret skulle komme på avveie. De som ikke har ID-merket dyret sitt burde gjøre dette før de reiser hjemmefra.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I år igjen kommer mange til å legge årets sommerferie til Norge. Dette åpner opp for at mange tar med seg familiedyret på turen. Skulle uhellet være ute og dyret forsvinner, er det veldig viktig at man kan spore opp deg som eier, slik at dyret ditt kan gjenforenes med deg.

Over 6000 dyr på avveie

Hvert år kommer tusenvis av familiedyr, som hund og katt, seg bort fra familien sin. Ifølge Dyrebar.no, som er en portal for dyr som er funnet og savnet, er over 4000 familiedyr registrert savnet mot slutten av juni-måned. Mer enn 2000 familiedyr er funnet, men eier er ikke identifisert. Dette er mer enn det dobbelte fra i fjor, hvor det ble registrert 3032 savnet/funnet familiedyr i samme periode.

I tilfeller hvor noen finner et dyr som er ID-merket, vil det være enkelt å spore opp deg som eier via kontaktinformasjonen som er registrert på chipen man leser av på dyret.

– Nå før ferien må alle dyreeiere sjekke at informasjonen som tilhører ID-chipen stemmer på DyreID.no. Vi oppfordrer også alle til å ta turen innom dyreklinikken sin for å sjekke at chipen er lesbar, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelinger redder hvert år tusenvis av dyr fra hjemløshet. Det er nærliggende å tro at en del av disse dyrene har en familie som håper at dyret skal dukke opp igjen. Hadde alle familiedyr vært ID-merket, ville disse kunne blitt gjenforent med eier. Dyr som kommer inn til våre lokalavdelinger som ikke er ID-merket, vil etter hvert bli omplassert til nytt hjem.

– Våre frivillige gjør sitt best i å gjenforene dyr og eier, men når dyr ikke er merket kan oppgaven være umulig. Dyr som ikke er ID-merket har i praksis ikke rettsvern. Å sørge for at dyret får en trygg ferie er like viktig som å låse husdøra før ferien, sier Roaldset

Må oppdatere informasjonen på chipen

Både politiet, vektertjenester og Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger kommer jevnlig over dyr der man ikke greier å finne eier på tross av at dyret ID-merket. Dette kan blant annet være grunnet manglende registrering i DyreID-registeret, at eier har flyttet og ikke oppdatert kontaktinformasjonen, eller at dyret er omplassert.

– Vi vet at mange glemmer å oppdatere informasjon en sin i DyreID. Derfor er ferien en god påminnelse om at man må sjekke at alt som er registrert fortsatt stemmer. Dersom dyret ditt ikke er ID-merket, er dette en fin sommergave til dyret ditt. Husk sommeren er høysesong for dyr på avveie, sier Roaldset.

Oppfordrer alle til å ID-merke

Alle dyr kan og bør ID-merkes. ID-chipen fungerer som et eierbevis og øker dyrets rettsvern. Mens flertallet av hundene i Norge blir ID-merket allerede som valp, er det fortsatt altfor få katteiere som investerer i dette enkle tiltaket for å sikre dyret sitt trygghet, hvor godt under halvparten av alle landets katter er ID-merket.

– Det er utrolig at nesten alt vi kjøper i dag er sporbart, levende dyr er unntaket. Land etter land får lovpålagt ID-merking av familiedyr. Norge er en sinke i denne sammenheng. Myndighetene er bekymret over at det er vanskelig å håndheve lovpålagt ID-merking, men heldigvis er de fleste lovlydige og om kravet til ID-merking knyttes opp mot salg, vil dette løse seg av seg selv, forklarer Roaldset.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...