Nea Radio

Siste kveld med gjengen

Siste kveld med "gjengen". Tor Singsaas og Jon Østeng Hov. Foto: Andreas Reitan

Så er biskop Tor Singsaas pensjonist. Biskopen i Nidaros avsluttet sitt yrkesaktive liv som foredragsholder under Fjellkveld i Ålen. Blant venner!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det var foreninga Bygdapreg som nok en gang inviterte til Fjellkveld i kultursalen Rallaren i Ålen.

Torsdag kveld hadde de invitert med seg villmarkskunstner Jan Petter Bratsberg (Skien), naturfotograf Kjartan Trana (Namsos) og avtroppende nidarosbiskop Tor Singsaas (Trondheim), som forøvrig hadde sin aller siste dag som biskop nettopp denne dagen.

Jon Østeng Hov, en av medlemmene i Bygdapreg og en av dem som var med på å arrangere den tradisjonsrike Villmarkskvelden i "alle år" på 90-tallet, karakteriserte på forhånd torsdagens Fjellkveld som en "light-utgave" av de mer berømte Villmarkskveldene.

Nå har det seg slik at "light-utgaver" kan ha kvaliteter som langt overgår større og mer omfattende arrangement. Slik ble det torsdag kveld, der kveldens foredragsholdere presenterte sine ulike, men også like, og sterke kjærlighetsforhold til naturen.

Jon

Billedkunstneren Bratsberg hadde tatt turen helt fra Skien, naturfotograf Kjartan Trana kom fra Namsos, mens Nidaros-biskop Tor Singsaas altså valgte å bruke sin siste arbeidsdag som biskop "sammen med gjengen" i Holtålen. "Gjengen" i dette tilfelle har èn fellesnevner: Jon Østeng Hov.

Jons lange og utrettelige kamp for naturen har etter hvert gitt ham vel fortjent heder: Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Den Norske Friluftslivprisen, Skjæraasenprisen, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs minnemedalje, Heitkøtters Naturvernpris, og i 2005 ble han også slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Likevel, for Jon er det nok enda viktigere å vite at han vært en inspirator og forbilde for både billedkunstnere, naturfotografer og biskoper.

En opplagt ordfører Jan Håvard Refsetås takket biskop Tor Singsaas. Foto: Andreas Reitan

Kjartan Trana avsluttet sitt imponerende foredrag med en bildekavalkade ledsaget av favoritten "Skal hilse fra fjellet" (tekst Jon Østeng Hov, melodi Ellen Gisetstad, sang Marte Olsen), mens biskop Tor Singsaas (for han var ennå biskop da han sa det) var ærlig på at han tok imot invitasjonen til Fjellkveld nettopp på grunn av Jon.

Litt for få publikummere møtte opp, men de som var der storkoste seg. Neste år kommer det flere, og kanskje kan den siste dagen august også for framtida minne oss om det ansvaret vi alle har for å forvalte naturen på en bedre måte enn det vi gjør i dag?

Bygdapreg greide det igjen!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...