ANNONSE
Annonse

Sikrere på nett

INGEN PEKEFINGER: Cathrine Singstad fra Sopra Steria og Torgeir Waterhouse i IKT-Norge og Lær Kidsa Koding vil gi 10-13-åringer kunnskapen de trenger til å ta tryggere nettvalg i hverdagen. Foto: Hanne Kristine Fjellheim

Et nytt samarbeidsprosjekt skal hjelpe 10-13-åringer å ta bedre og tryggere valg på nett. Programmet «Er du sikker?» lanseres under Safer Internet Day på Kulturhuset i Oslo i dag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Vi har jobbet mye med å forstå hva unge mennesker gjør på nett, og hva som driver valgene de tar. Heller enn å komme med enda en moralpreken, ønsker vi å fremme teknologisk forståelse og vise deg hvilke konsekvenser valgene du gjør kan få, sier prosjektleder og initiativtaker Cathrine Vånge Singstad, som jobber hos Sopra Steria.

Programmet «Er du sikker» er et samarbeid mellom frivillige i Sopra Steria, IKT-Norge og Lær Kidsa Koding. Sju sikkerhetseksperter og ildsjeler har jobbet på egen fritid siden i fjor sommer med å sette sammen programmet som nå skal lanseres på Kulturhuset i Oslo.

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge og koordinator i Lær Kidsa Koding, forteller at programmet skiller seg ut fra eksisterende tiltak som fremmer datasikkerhet blant barn og unge.

– Innholdet i «Er du sikker?» er lagt opp på en svært praktisk og anvendelig måte. Ved å vise unge mennesker reelle konsekvenser av å for eksempel dele et nakenbilde eller logge seg på et usikkert trådløst nett, gir vi dem den kunnskapen de trenger til å ta bedre valg og sikre seg best mulig på nett, sier han.

Programmaterialet, som er planlagt å være gratis, består av to uavhengige deler. Den ene er en serie med innhold utviklet for barne- og foreldremøter rundt omkring på landets grunnskoler, med foredrag, videoer, dialog og historier fra virkeligheten. Den andre delen skjer i klasserommet i løpet av skoletiden, eller som fritidsaktivitet, og består av et interaktivt datasystemer som distribueres via rimelige minicomputere, såkalte Raspberry Pi.

Satser på yngre ungdom

Cathrine Vånge Singstad forteller at sikkerhetsgruppen tidlig bestemte seg for å rette programmet mot yngre ungdom.

– Det finnes allerede flere datasikkerhetstiltak rettet mot eldre tenåringer. Vi tror vi kan gjøre en forskjell ved å nå ut til en yngre aldersgruppe som kanskje er mer mottakelige for å lære om nettsikkerhet. Dessuten bruker mange 13-åringer i dag teknologi og sosiale kanaler på måter de fleste foreldre knapt kan forestille seg, sier hun.

Dårlige valg ødelegger

Konsekvensene av å gjøre dårlige valg på nett kan forfølge deg langt inn i voksenlivet, understreker Singstad.

– Selv om for eksempel Snapchat-bilder forsvinner etter noen sekunder, er det i tillegg til muligheten for å ta skjermbilder, flere eksempler på programmer som kan overstyre dette. Dermed kan sensitive bilder og filmer raskt spres både på skolen og i nettforumer, noe som er en stor belastning for de som rammes – og for de som sprer bildet og senere angrer på at de lot seg rive med, sier hun.

I tillegg kan personer, også 16-åringer, som mottar nakenbilder av mindreårige og ikke sletter disse med en gang, risikere å bli dømt for oppbevaring av materiale som fremstiller seksualisering av barn. Med dette på rullebladet kan du få problemer med å slippe inn på en rekke studier og delta i yrker, og du kan også møte hindringer i forbindelse med innreise til land som USA.

Inviterer partnere

Selv om sikkerhetskonsulenter i Sopra Steria er initiativtaker til programmet, håper Singstad at det raskt skal bli uavhengig og leve sitt eget liv.

– Samtidig som vi i initiativgruppa vil bidra med faglig utvikling fremover, er dette altfor viktig til å kun ligge i våre hender. Jeg håper flere i bransjen har lyst til å bli med på «Er du sikker?», slik at vi sammen kan øke nettkunnskapen til flest mulig unge mennesker, sier hun.

Det jobbes også med at «Er du sikker?» kan bli en modul i Lær Kidsa Koding og at det dessuten skal kunne benyttes av andre informasjonsprogram rettet mot 10-13-åringer. På den måten kan innholdet får spredning rundt om i landet.

– Sammen med IKT-Norge og Lær Kidsa Koding ser vi nå på hvordan programmet kan åpnes opp slik at andre aktører kan delta. For eksempel ser vi for oss at fremtidige partnere kan være med å arrangere barne- og foreldremøtene rundt omkring på landets grunnskoler, sier Singstad.

(Henning Poulsen / Pressenytt )

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Advarer mot vanskelige kjøreforhold

Fredag er det fare for underkjølt regn i Trøndelag.

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Litauisk vogntog sto fast i Tydal

Vogntoget sperret fylkesvei 705 delvis i nesten ett døgn.

Stjørdal AP klar med styret

Stjørdal AP klar med styret

I går kveld ble det avgjort at Sissel Helene Bakken blir sittende som leder i Stjørdal Arbeiderparti.

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten i Nea Radio denne uka er Martin Eriksson.

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Håkon Einarsve fra	Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ble i helga valgt til ny leder i Trøndelag AUF. Emilie Græsli fra Tydal ble valgt til 1. nestleder og Helene Wean fra Hommelvik ble 2. nestleder. Trøndelag AUF er det største fylkeslaget i Norges største ungdomsorganisasjon.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE