Nea Radio

- SFO til 10 000 kr? Nei takk!

Morten Harper, Stjørdal SV. Foto: Privat

- Svømmehall, SFO, kino og kulturskole er noen viktige kommunale tjenester som kan bli mye dyrere hvis regjeringen legger seg langflat for EØS-regler, skriver Morten Harper, Stjørdal SV i dette leserinnlegget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Leserinnlegg fra Morten Harper,
vararepresentant i kommunestyret for Stjørdal SV:

På Stjørdal er svømmehallen for tiden stengt på grunn av dårlig vannkvalitet. Diskusjonen går, naturlig nok, om behovet for en ny svømmehall. Før en ny svømmehall er bygd, kan prisen du må betale for å bade være mye høyere enn i dag.

Det er ganske enkelt en prisbombe for kommunene som regjeringen nå vurderer. Det regjeringsoppnevnte Hjelmeng-utvalget har foreslått at det skal innføres innføres egne regnskap og skatteplikt for såkalt «økonomisk aktivitet» i kommunene. Det heter også at
all økonomisk aktivitet i kommunenes regi skal drives på «markedsmessige vilkår».

Forslagene kommer etter krav fra overvåkingsorganet ESA, som håndhever EØS-avtalen. ESA mener skattefritak og konkursforbud gir offentlig virksomhet fordeler i konkurransen med private aktører, som er i strid med EØS.

Ifølge Hjelmeng-utvalget kan SFO (skolefritidsordning) være en økonomisk aktivitet. Andre tjenester som blir rammet, i tillegg til svømmehall, er kino, kulturskole, kantinedrift og gravstell. En SFO-plass kan komme til å koste vanvittige 10 000 kroner per måned, viser en rapport laget for Kommunenes Sentralforbund. Prisen på tjenestene kan øke med flere hundre prosent, eller de blir avviklet fordi det blir for dyrt eller vanskelig å følge regelverket.

Kravet om regnskapsmessig skille for det som er «økonomisk aktivitet» betyr også økte kostnader. KS-rapporten anslår en mulig millionkostnad i investering og noen hundre tusen i ekstra driftskostnader hvert år.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, advarer og sier til Fagbladet: «Fagforbundet er bekymret for at disse forslagene vil gi mindre handlingsrom til å drive politikk og til å tilby tjenestene hvert enkelt lokalsamfunn har behov for.»

Det er så sant som det er sagt. Forslagene skaper usikkerhet omkring viktige tjenester i Stjørdal og andre kommuner. Derfor bør Stjørdal, gjerne sammen med andre kommuner i regionen, gi regjeringen klar beskjed: Denne prisbomben finner vi oss ikke i!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...