Annonse
Nea Radio

Flyttet inn på Tukthuset:

Vil fylle rommene med historiske instrumenter

Barokk: Senter for tidligmusikk har flyttet inn i det gamle Tukthuset på Kalvskinnet i Trondheim. Nå vil de fylle den vakre bygningen med historiske instrumenter. På bildet: Marianne Stenkløv Foto: Anne Gundersen

Stiftelsen Senter for tidligmusikk har opprettet Spleis-kampanje. Målet er å fylle lokalene med tidsriktige, barokke instrumenter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2020 kl 06:30

Annonse

Tukthuset på Kalvskinnet i Trondheim blir trønderhovedstadens nye kulturhus. Det skal Stiftelsen senter for tidligmusikk sørge for.

– Dette fantastiske bygget er fra 1700-tallet. Det er musikken vi formidler også, så det kunne ikke vært mer perfekt, sier Marianne Stenkløv, som er kommunikasjonsmedarbeider for stiftelsen.

Senter for tidligmusikk har som mål å fylle lokalene med historisk riktige instrumenter og derfor har de opprettet en Spleis-kampanje.

Velg selv

Barokke instrumenter er kostbare å få laget.

– Dette dreier seg om spesialkompetanse som ikke er hverken lett tilgjengelig eller rimelig. Derfor har vi laget et system på Spleis-kampanjen, der du kan velge selv hva du ønsker å gi penger til, forklarer hun.

– Ved å for eksempel velge å donere penger til en tangent på et cemalo, så får du også fort et inntrykk av hva et slikt instrument koster.

Historisk

Mange mener at Kalvskinnet er en av Trondheims mest spennende bydeler og selve Tukthuset har vært både fengsel, rettslokaler og i politiets bruk til ut på 1990-tallet.

– Vi føler veldig på at det blir helt riktig for oss å nå fylle dette historiske bygget med kultur. Det er et privilegium for oss å få benytte disse lokalene, sier Stenkløv.

Saken fortsetter under bildet:

Historisk: Den gamle rettssalen skal bli konsertarena. Foto: Anne Gundersen

Festival

I de mange rommene er det spor etter stiftelsens mange aktiviteter. Blant annet ser man kostymer og kulisser fra oppsetningen av operaen Ridder Blåskjegg.

Festivalen Barokkfest, en tidligmusikk-festival som finner sted i månedsskiftet januar/februar hvert år, er et av flaggskipene.

– I likhet med svært mange andre kulturaktører er også vi rammet av koronakrisen. Det betyr av vi nå etter all sansynlighet kommer til å utsette festivalen i 2021. Hvordan vi løser det er enda uvisst, men målet vårt er å finne løsninger for å kunne bringe barokkmusikk til publikum på en eller annen måte likevel.

Barokk til folket

Stiftelsens mål er at så mange som mulig skal få kjennskap til, eller bedre tilgang på, barokkmusikk.

– Enten du liker rap eller heavy metal, så tror vi at du kan finne glede i denne vakre musikken, ler Marianne Stenkløv.

– Og den flotte rammen Trondheim som barokk by setter for opplevelsene, kunne ikke vært mer magisk!.

Hør intervjuet med Marianne Stenkløv i avspilleren under:

Nøkkelord