Nea Radio

Flyttet inn på Tukthuset:

Vil fylle rommene med historiske instrumenter

Barokk: Senter for tidligmusikk har flyttet inn i det gamle Tukthuset på Kalvskinnet i Trondheim. Nå vil de fylle den vakre bygningen med historiske instrumenter. På bildet: Marianne Stenkløv Foto: Anne Gundersen

Stiftelsen Senter for tidligmusikk har opprettet Spleis-kampanje. Målet er å fylle lokalene med tidsriktige, barokke instrumenter.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.10.2020 kl 06:30

Tukthuset på Kalvskinnet i Trondheim blir trønderhovedstadens nye kulturhus. Det skal Stiftelsen senter for tidligmusikk sørge for.

– Dette fantastiske bygget er fra 1700-tallet. Det er musikken vi formidler også, så det kunne ikke vært mer perfekt, sier Marianne Stenkløv, som er kommunikasjonsmedarbeider for stiftelsen.

Senter for tidligmusikk har som mål å fylle lokalene med historisk riktige instrumenter og derfor har de opprettet en Spleis-kampanje.

Velg selv

Barokke instrumenter er kostbare å få laget.

– Dette dreier seg om spesialkompetanse som ikke er hverken lett tilgjengelig eller rimelig. Derfor har vi laget et system på Spleis-kampanjen, der du kan velge selv hva du ønsker å gi penger til, forklarer hun.

– Ved å for eksempel velge å donere penger til en tangent på et cemalo, så får du også fort et inntrykk av hva et slikt instrument koster.

Historisk

Mange mener at Kalvskinnet er en av Trondheims mest spennende bydeler og selve Tukthuset har vært både fengsel, rettslokaler og i politiets bruk til ut på 1990-tallet.

– Vi føler veldig på at det blir helt riktig for oss å nå fylle dette historiske bygget med kultur. Det er et privilegium for oss å få benytte disse lokalene, sier Stenkløv.

Saken fortsetter under bildet:

Historisk: Den gamle rettssalen skal bli konsertarena. Foto: Anne Gundersen

Festival

I de mange rommene er det spor etter stiftelsens mange aktiviteter. Blant annet ser man kostymer og kulisser fra oppsetningen av operaen Ridder Blåskjegg.

Festivalen Barokkfest, en tidligmusikk-festival som finner sted i månedsskiftet januar/februar hvert år, er et av flaggskipene.

– I likhet med svært mange andre kulturaktører er også vi rammet av koronakrisen. Det betyr av vi nå etter all sansynlighet kommer til å utsette festivalen i 2021. Hvordan vi løser det er enda uvisst, men målet vårt er å finne løsninger for å kunne bringe barokkmusikk til publikum på en eller annen måte likevel.

Barokk til folket

Stiftelsens mål er at så mange som mulig skal få kjennskap til, eller bedre tilgang på, barokkmusikk.

– Enten du liker rap eller heavy metal, så tror vi at du kan finne glede i denne vakre musikken, ler Marianne Stenkløv.

– Og den flotte rammen Trondheim som barokk by setter for opplevelsene, kunne ikke vært mer magisk!.

Hør intervjuet med Marianne Stenkløv i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...