Nea Radio

– Sett steinkirkene i stand

- Sett steinkirkene i stand, sier Marit Arnstad (Sp). Foto: Senterpartiet

– Sett steinkirkene i stand til 1000-årsjubileet for slaget på Stiklestad, skriver stortingsrepresentant Marit Arnstad.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Stiklestad og Nidarosdomen kommer selvfølgelig til å stå i sentrum for 1000-årsjubileet. Men regjeringen må sørge for at Stiklestad-jubileet blir en nasjonal markering som merkes i hele landet. Vi feirer tross alt ikke bare det som skjedde i 1030, men også starten på en tusen års historie med kristendom i Norge.

– Derfor bør staten ha en særlig satsing på å sette i stand steinkirkene våre fra middelalderen, sier Arnstad. Staten har alt sørget for at stavkirkene er restaurert, og nå er det de 159 steinkirkene fra middelalderen vi må konsentrere oss om.

– Akkurat nå virker det som om regjeringen ikke har noen plan for Stiklestad-jubileet i 2030. Det var påtagelig hvordan kulturminister Trine Skei Grande ikke kommenterte saken med ett ord da hun deltok på «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad nylig.

– Stiklestad-jubileet kommer er en enestående mulighet til å løfte fram de eldste kirkene våre og løfte bevisstheten om noen av de lengste linjene i historien om Norge. Selv om jeg er trønder, mener jeg det ville være en stor bommert å gjøre feiringen utelukkende til et trøndelagsfenomen. Olav den hellige var fra Østlandet, og kristningen tok tidlig til i området rundt Oslofjorden og på Vestlandet.

– Vi har i mange år kjempet for at staten må gå inn med midler for å redde den kirkelige kulturarven, og jeg tror det kommer til å løsne på denne fronten i årene som kommer. Men regjeringen virker redde for å sette konkrete og forpliktende mål som gjør at vi kommer i havn. Jeg mener Stiklestad-jubileet i 2030 er en glimrende mulighet til å vise litt ambisjoner på vegne av den norske kulturarven, understreker Arnstad.

– Problemet i dag er at kommunene alene har vedlikeholdsansvaret for fredede og verneverdige kirker. Staten har – med ett hederlig unntak – ikke tatt ansvar for finansieringen av istandsettingsarbeidet. Unntaket er de 28 stavkirkene, som siden 2005–2015 ble istandsatt gjennom et eget, statlig finansiert program hos Riksantikvaren, «Stavkirkeprogrammet».

– Jeg ser for meg et spleiselag mellom stat og kommuner når det gjelder steinkirkene, hvor statlige penger utløser kommunal medfinansiering, sier Arnstad.

KA (Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter) lager jevnlig rapporter som beskriver tilstanden ved norske kirker. Sist rapporten ble lagt fram (2017), viste det seg at det var de 159 steinkirkene fra middelalderen det sto dårligst til med. Denne kirkegruppen har lavest score på tilstand i undersøkelsen. 37 % av kirkene er oppgitt med mindre bra eller dårlig tilstand på ytterveggene. 27 % av kirkene i denne gruppen oppgir også mindre bra eller dårlig tilstand på yttertak og tårn, og 7,6 % gir vurderingen dårlig. Det er også et stort problem at 80 % av steinkirkene fra middelalderen mangler automatisk slukkeanlegg og at 16 % har ikke brannvarsling direkte til 110-sentralen.

– Det er klart at denne innsatsen kommer til å være et betydelig større løft enn Stavkirkeprogrammet i kroner og øre, men staten bør ta mål av seg til å dekke minst halve kostnaden ved istandsettingen. Jeg tror det ville være stor forståelse for at staten markerte Stiklestad-jubileet med en slik gave til den norske befolkningen, sier Arnstad.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...