ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Sesong for pipebrann

Arnstein Kongshaug som er feierformann i Røros kommune forteller at feil fyring eller rå ved som regel er årsaken til pipebrann.
 Foto: Anita Sivertsgård

Med heftige kuldegrader og mye vedfyring er man nå inne i en periode hvor pipebrann kan oppstå. Dette kan få kraftige konsekvenser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Nå går vi inn i høysesongen for pipebrann, siden mange fyrer opp i peisen når kulden er som verst.

Feil fyring og rå ved

Sotbrann som det heter på fagspråket oppstår i skorsteinen når beksot eller løst sot antennes. Arnstein Kongshaug som er feierformann i Røros kommune forteller at feil fyring eller rå ved som regel er årsaken til pipebrann. Sotet setter seg i skorsteinen når forbrenningen i ildstedet har dårlig trekk eller veden ikke er ordentlig tørr. Over tid vil det etter hvert bli en del sot som kan antennes av flammer fra ilden eller av den høye temperaturen som oppstår i ildstedet.

Ikke lov til å brenne søppel

- Mange fyller nok opp ovnene og struper igjen slik man gjorde før, men nå skal du bruke mindre ved for å redusere varmebelastningen i pipa. Man ser også at det er noen som fortsatt fyller ovnene sine med kartong, papir og også noen ganger plast. Dette har ingenting i en vedovn å gjøre. Dette kan raskt gi et godt grunnlag for en sotbrann, sier Kongshaug.

Steng ventiler og luker

Hvis du oppdager pipebrann må du stenge alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen. Hvis det ikke er fyr i peisen kan du også stenge peisspjeldet.
Slokkingen av pipebrann bør du overlate til brannvesenet, så ring nødnummer 110 så raskt som mulig.

Ikke glem hytta!

Det er ifølge SSB over 400 000 hytter i Norge, og mange av dem har ildsted. Det har i nyere tid kommet en forskrift om at feieren også skal gjennomføre kontroll på hytter, men ifølge Kongshaug gjenstår det fremdeles litt for at disse gjennomføres i praksis. Noe av dette arbeidet vil bli påbegynt i løpet av året, så det er nok mange hytteeiere som vil få besøk av feierne.

ANNONSE