Nea Radio

En lang tradisjon skal under lupen:

Et offentlig utvalg skal se nærmere på folkehøgskolene

FULLT: Peder Morset folkehøgskole i Selbu er en av de 84 norske folkehøgskolene. Rektor Arild Moen opplever rekordinteresse også for kommende skoleår. Foto: Marthe Belsvik Stavrum

Regjeringa har oppnevnt et offentlig utvalg som blant annet skal se på hva slags samfunnsoppdrag folkehøgskolene skal ha.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er i dag 84 folkehøgskoler i drift i Norge. De fleste skolene har 18-årsgrense, et par er åpne for ungdom fra de fyller 16 år.

Den norske folkehøgskoletradisjonen har historie helt tilbake til 1864 (Sagatun Folkehøyskole) og er i dag delt i to hovedretninger. Den ene greina baserer seg på kristent livssyn (34 skoler), mens de øvrige har et frilynt verdigrunnlag (50 skoler).

Omtrent 11 prosent av hvert elevkull velger å ta et år på folkehøgskole. Et fullført folkehøgskoleår gir to konkurransepoeng for alle som ønsker å gå videre med høyere offentlig utdanning.

Samfunnsoppdraget

Folkehøgskolene er en viktig del av det norske utdanningssystemet, men det er lenge siden folkehøgskolefeltet har blitt evaluert. Regjeringa har derfor oppnevnt et offentlig utvalg som blant annet skal se på hva slags samfunnsoppdrag folkehøgskolane skal ha.

- Folkehøgskolene har en lang tradisjon i Norge. De har vært en grunnstein i den demokratiske utviklinga vår. Regjeringa har satsa på å utvikle folkehøgskolene og har sidan 2014 godkjent hele seks nye folkehøgskoler, fra Svalbard i nord til Mandal i sør, sier kunnskaps- og integreringsminister
Guri Melby (V) i ei pressemelding.

- Det er likevel behov for systematisert kunnskap om innholdet og kvaliteten på folkehøgskolene og elevene som går der. For å sikre at folkehøgskolene fremdeles skal være et viktig supplement til det formelle utdanningssystemet vårt, mener jeg det er nyttig at vi får et helhetlig blikk på sektoren nå, sier Melby.

Problemstillingene

Utvalget skal blant annet vurdere

- hva bør være samfunnsoppdraget til folkehøgskolene, og hvordan kan skolene bidra til å løse konkrete samfunnsutfordringer

- hva kjennetegner god faglig kvalitet i folkehøgskolene

- hvordan kan en videreutvikle og sikre den faglige kvaliteten ved folkehøgskolene

- behovet for kunnskap om folkehøgskolene, utdanningene og elevene som går der, og hvordan en kan sikre et oppdatert kunnskapsgrunnlag framover

- økonomiske og juridiske rammevilkår for folkehøgskolene, der en også ser på systemet for godkjenning av nye skoler

Utvalget skal levere innstillinga si innen 1. oktober 2022, heter det i ei pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...