Nea Radio

Leserinnlegg

Sentrumsvekst eller friområde? Ja takk, begge deler!

Ketil Sivertsen er kommunestyrerepresentant for Senterpartiet i Malvik. Foto: Anne Gundersen

Det er tydelig at utbyggingen på Moan i Hommelvik engasjerer og vekker følelser hos mange. Noen bruker ganske dystre beskrivelser på det som måtte komme som andre igjen ikke nødvendigvis kjenner seg igjen i, skriver Ketil Sivertsen i Malvik Senterparti.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2021 kl 21:49

Oddstein Rygg fra Hommelvik Stasjonsby kommer i Bladet 29.april med en realitetsorientering for dem som mener at det er enkelt og billig å etablere og drive et friområde á la Midtsandtangen på hele Moan nord for jernbanen. Ved prioriteringer av hva man skal bruke beskjedne kommunale midler til vil dette selvsagt spille en rolle. Uansett prislapp så må man spørre seg hva riktig arealbruk vil være for området.

Mange faktorer spiller selvfølgelig inn og folk vektlegger disse forskjellig. Jeg for min del mener det vil være feil arealbruk med en total omregulering av Moan til friområde. Det vil være mye bedre å opparbeide omtrentlig halvparten av området til parkareal og resten av området som er lengst fra sjø og vassdrag til sentrumsformål. Det vil bli en vesentlig oppgradering sammenlignet med dagens situasjon og man vil samtidig legge til rette for et utvidet og aktivt sentrum. Friområdet vil fortsatt være større enn eksempelvis Marinen i Trondheim.

Jeg er, som mange andre, opptatt av sentrumsutviklingen i Hommelvik. Ser man på perioden fra 90-tallet til i dag så har vi vært gjennom en periode hvor en del handel og næring har forsvunnet. Nå i de siste årene har vi likevel sett en liten økning i nye etableringer samtidig som folketallet stiger.

Malvik er heldigvis en kommune i vekst og for oss politikere handler mye om å legge til rette for at denne veksten skal skje skånsomt for oss som bor her allerede og for de som kommer flyttende i årene fremover. Håndteres veksten feil vil det ha store negative konsekvenser for bl.a. økonomi og sosiale forhold. Håndteres den riktig kan den tilføre nærmiljøet vårt kvaliteter vi ikke har i dag.

Derfor må vi bygge boliger der infrastruktur og tjenester allerede ligger: I tettstedene våre og i allerede etablerte boområder.

Nok areal til matproduksjon spiller også inn og det lokaldemokratiske flertallet har holdt en hånd over sentrumsnær dyrkamark på Halstad og på Karlslyst. Etablering av nye utbyggingsområder i skogen oppi Høybyen og på dyrka mark på Midtsand er også blitt avverget.

I dette perspektivet gir det lite mening å omregulere sentrumsarealer fra bebyggelse til friområde, slik som enkelte foreslår.

Et område som ligger like ved jernbanestasjonen og dagens handelssentrum i Hommelvik bør knyttes sammen med det historiske sentrum. Med en jernbanekryssing, strandtorg, friområde og pir vil Hommelvik Sentrum kunne vokse og samtidig heve kvaliteten betraktelig sammenlignet med dagens situasjon. Heldigvis er hovedlinjene i utbyggingsplanene i tråd med dette.

Gir vi dette på båten vil det på sikt føre til enda større press på dyrket mark og skogsområder, økt fortettingstrykk i boligområder samtidig som lite eller ingenting vil skje på Moan i lang tid fremover.

Et stort friområde på en halvdel og bebyggelse med sentrumsfunksjoner på andre halvdel vil best svare ut de forskjellige interessene innbyggerne i Hommelvik har og måtte ha i fremtiden.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...