Nea Radio

Kommunereformen:

Senterpartiet vil la sammenslåtte kommuner som ønsker det, deles opp igjen

I sitt partiprogram vil Senterpartiet, dersom det er sterke nok krefter som ønsker det, la kommuner bryte ut av de nye sammenslåtte storkommunene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I forslaget til nytt partiprogram for Senterpartiet kommer det frem at kommuner som har slått seg sammen med andre - skal kunne bryte ut av storkommunen, dersom det er flertall for det.

– Vi opplever stadig spørsmål om dette, ikke fra kommune, men gra enkeltpersoner og grupperinger, sier stortingsrepresentant Heidi Greni.

Hun sier at også sammenslåtte fylker skal kunne skilles igjen, dersom det er sterke nok krefter som ønsker det.

– Det vi har sagt er at der det kommer et innbyggerinitiativ der det er st stort ønske om det (red anm: å bryte ut av storkommunen), så vil vi åpne for det, om det er et flertall i den gamle kommunen som ønsker det, sier hun.

Ingen stordriftsfordeler

Problemene ved de nye storkommunene mener Greni er problemer med å levere like gode tjenester til innbyggerne som før sammenslåingen.

– Det blir en reduksjon i tjenestetilbudet, Det var jo en undersøkelse i Klassekampen i forrige uke der storparten av de sammenslåtte kommunene hadde en dårligere økonomi og måtte gå til nedskjæringer på skole, barnehage og omsorg. Det viser jo at det regjeringa trodde skulle være en effektiviseringsgevinst og bedre tjenester, tvert imot har ført til at stordriftsulempene har ført til at man må skjære ned på tjenester.

Greni sier at dette skyldes at kommuneøkonomien i det store og hele er veldig presset og at sentralisering innad i de nye kommunene fører til nedlegging av sykehjem og skoler.

– Alle kommuner sliter med dette, enten de er sammenslått eller ikke. Den gevinsten man ble forespeilet i sammenslåtte kommuner, er på ingen måte realiserbar fordi det ikke er noe å spare i mange tilfeller.

Gjort før

Som et eksempel trekker Greni trekker fram to kommuner som er slått sammen uten at de grenser mot hverandre.

– Dersom man må kjøre gjennom en tredje kommune for å komme fra den ene delen til den andre, så er det klart du ikke klarer å ta ut en effektiviseringsgevinst, verken på hjemmesykepleien eller andre tjenester, sier hun.

Greni sier slike prosesser ikke er noe nytt, og viser til Tolga og Os kommuner i Østerdalen som har vært tvangssammenslått to ganger og skilt lag to ganger.

Hør radioinnslaget med Heidi Greni her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...