Nea Radio

Selbumønster:

Mer enn bare selbuvotter

Anne Bårdsgård, forfatter av bøkene Selbuvotter og Selbumønster Foto: Ola Bjerken

Tidligere i år ble boken Selbumønster lansert ved Selbu bygdemuseum

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I 2016 kom boken Selbuvotter, som man kan bruke som guide til strikking av selbuvotter og man får lese om selbuvotten i et historisk perspektiv. Lørdag 15. august kom boken Selbumønster og forfatter Anne Bårdsgård er tydelig på at det er en oppfølging til den forrige boken.

Selbumønster mye mer enn bare selbuvotter

I forarbeidet med boken Selbuvotter ble det registrert mange strikkeplagg, strikkeoppskrifter og bilder fra Selbu og Tydal. Mye av det som ble funnet måtte utelates da boken har fokus på votter.

– Når boken Selbuvotter var ferdig, så var det igjen så mye materialet som jeg syntes det måtte gjøres noe med. Etter hvert som jeg begynte på den nye boken, oppdaget jeg at det fantes nesten like mye mønster til andre plagg som selbuvotten, sier forfatter Anne Bårdsgård.

Gode hjelpere

Med en så omfattende bok, så er det bra man har gode hjelpere.

– Jeg har hatt god hjelp gjennom hele arbeidet med boken Selbumønster. Wenche Roald har skrevet grunnoppskriftene til boken. Sidsel Skjelfjord har bidratt med mye kunnskap når det kommer til snitt og fasonger og ikke minst historien til strikkingen. Ingvild Espelien fra Selbu spinneri har hjulpet meg i å skrive om ull. Bodil Mostad Olsen har stått for designet på boken, så er det mange andre som også har stilt opp på forskjellige områder, sier Anne Bårdsgård og legger til, så må vi ikke glemme guiden på bygdemuseet Solveig Borseth, som kjenner Selbu og skaffet bilder fra plasser der hun vet det ble strikket mye før.

Mange av disse vottene ble strikket i forbindelse med arbeidet av boken Selbuvotter fra 2016 Foto: Ola Bjerken

Vellykket boklansering

Lørdag 15. august var det lansering av boken Selbumønster.

– Det var jo et stort arbeid som ble kronet med lansering. Det var en trivelig dag til tross for koronarestriksjoner. Vi hadde en tilstelning utenfor bygdemuseet, hvor Selbu felebyggerlag sto for flott musikk, ordfører i Selbu Ole Morten Balstad sa noen ord og museumsforlaget spanderte kaffe og kake til de inviterte, sier Anne Bårdsgård, som syntes det var en flott markering.

Hør intervjuet med forfatter Anne Bårdsgård her:

Hør intervjuet med Anne Bårdsgård hvor hun går mer inn på prosessen bak den nye boken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...