Nea Radio

Tydalsordføreren svarer

SVARER: Ordfører Ole Bjarne Østby i Tydal svarer Silje Karine Muotka om beitekonflikten i Stugudal. Foto: Andreas Reitan

Svar til Silje Karine Muotka på innlegg om beitekonflikten på Stugudal i Tydal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

La meg innledningsvis få gjøre det helt klart at jeg ikke støtter trusler om å skyte rein som kommer inn på innmark, sjøl om jeg forstår fortvilelsen og frustrasjon til gårdbrukerne over at rein kommer på innmark og gjør betydelige skader.

Jeg er sitert på at jeg føler et ansvar for å ta vare på landbruksnæringa i kommunen, og det skulle bare mangle, da den er en av de største og viktigste næringer i kommunen sysselsettingsmessig.

Samtidig har jeg ved flere anledninger påpekt at den jevne tydaling, meg selv inkludert, mener at det er god plass for tamreindrift i Tydal, men at dette må foregå i fjellet og utmarka og ikke på dyrkajorda. Det nevnes at det har vært store konflikter over lengre tid i Tydal mellom reindrifta og gårdbrukerne, noe jeg må si jeg ikke kjenner meg igjen i fra den grenda jeg kommer fra.

På 40-50 og 60-tallet losjerte flere reindriftsfamilier på gårdene rundt omkring i grenda i de deler av året da de hadde reinflokken i Tydals-fjella. Det medførte så vidt jeg vet ingen konflikter av betydning. Senere har de bygd seg egne boliger i området.

Og så over til dialogen som etterspørres:

Dialogen mener jeg har vært ganske omfattende og skjønner ingen ting av de påstander som blir framstilt i fra enkelte i reindriftsnæringa.
Siden jeg ble valgt til ordfører for to og halvt år siden er det avholdt flere møter med reindriftsnæringa.
Dialogmøte over to dager på Vauldalen, ett møte på Røros, to møter på Stugudal og sist tidlig i vår i Selbu. I tillegg har jeg invitert og hatt møte med reindriftsforvaltninga og landbruksforvaltninga hos Fylkesmannen i Trøndelag etter ferien. Dette møtet ble holdt uten at partene var til stede, og resulterte i at Tydal kommune kommer med forslag og gjør sine vurderinger om et sperregjerde eller annen inngjerding kan være tiltak som er konfliktdempende. Dette skal da legges frem for partene for evt. videre bearbeidelse.

Til sist vil jeg bare få nevne at Sametingspresident Aili Keskitalo har ønsket å besøke Tydal, og dette har vi selvfølgelig takket ja til, og det er et møte som jeg ser fram til.

Ole Bjarne Østby (Sp)
Ordfører i Tydal kommune

https://nearadio.no/selbu-tydal/samisk/roros-holtalen/leserbrev/reindrifta-horer-til-i-tydalen/19.20097

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...