Nea Radio

Formannskapet evaluerer Gauldalsløypa

GAULDALSLØYPA: Fra åpninga av traséen 1. januar. Foto: Per Magne Moan

Rådmannens innstilling er videreføring av traseén.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tirsdag neste uke skal formannskapet i Holtålen evaluere sesongen i Gauldalsløypa.

Rådmannens innstilling er at løypa videreføres med de vedtekter/bestemmelser som er vedtatt og at rådmannen legger frem en egen sak om justering av traseén.

I forbindelse med etablering av Gauldalsløypa, vedtok kommunestyret at denne skulle evalueres etter første sesong.

Punkter som skulle vektlegges i evalueringa var blant annet opplevd sameksistens mellom skiløypa og scooterløype, omfanget av «rekreasjonskjøring» målt opp mot tidligere dispensasjonskjøring, data fra gjennomført kontrollvirksomhet (fart, betaling, andre forhold) og konsekvenser for reindrifta.

Ålen fjellstyre, SNO, Holtålen Snøscooterklubb, Holtålen Turforenin og Gåebrien sijte var invitert til å delta i evalueringa. I tillegg var det kommet flere tilbakemeldinger fra privatpersoner.

Her er noen av tilbakemeldingene som har kommet:

Holtålen snøscooterklubb:

- Fordel å skille scootertrace og skiløype

- Økt fartsgrense til 40 km/t i fellestrace

- Personlig årskort

- Bedre kommunikasjon med reindrifta om stenging.

- Sluttdato 25.4

Ålen fjellstyre:

- Lite avvik i kontroller

- Traceen blir for bred i løpet av sesongen

- Løypa over Riasten fulgte ikke vedtatt trace

- Scooterførene synes å opptre hensynsfullt

- Kjørehastigheten strekningen Målåsetra-Hovsbua er redusert

- Foreslår løypa videreført

- Løypa bør være åpen til 5.mai

Gåebrien Sijte

- Er i utgangspunktet negativ til løypa

- En spesiell vinter med mye fremmed rein

- Støyproblem

- Samehets i forbindelse med stenging av løypa, både på sosiale media og ellers

- Varsling har fungert godt

- Dersom løypa videreføres, kun åpning 01.02 tom 31.03.

SNO:

- Avhold 7 kontroller, 76 kontrollerte, 10 avvik, 2 alvorlige

- Ingen uvettig kjøring

- Ber kommunen ytterligere påpeke behov forsikkerhetstiltak

- Løypa er blitt bredere enn det som fremgår av forskriften

Holtålen turforening:

- Støy og eksos i fellestrace

- Konkret behov for endring ved Flya

- Løypene bør skiller, da opplevelsen ikke blir den samme i samløype

- Nedgang i antall besøk på trimposter

Rådmannens vurdering av saken:

I tillegg til de konkrete evalueringene, har kommunen igjennom sesongen avholdt 3 oppfølgingsmøter med Turforeningen og scooterklubben. Referat fra disse møtene vedlegges saken og er end el av vurderingsgrunnlaget.

Det er solgt i alt 298 sesongkort og 93 døgnkort i sesongen. Fordelingen bostedsmessig er ca 50 % innenbygds (kommunen) og resten fra ulike deler av Trøndelag. Det er løst 33 sesongkort for utleiescootere. Vel halvparten av de som har løyve til transport av bagasje og utstyr har løst kort i løypa. Økonomien i prosjektet er derfor veldig grei, og gir et godt økonomisk grunnlag for videre arbeid med både denne og evt. nye løyper.

Kontrollinstansen (SNO/Fjellstyre) melder om stor grad av lovlydighet. Tracene er blir for brede, og over Riasten har løypa ikke fulgt inntegnet trace.

Både Scooterklubben og Turforeninga ønsker større grad av deling. Dette vil i praksis være vanskelig spesielt etter veien, men det er åpenbart behov for enkelte justeringen, både av hensyn til ski/scooter og andre forhold (være og vind). En foreslår at konkret endring i traceer behandles som egen sak, etter at det er jobbet mer med løsninger. Det er uaktuelt på det nåværende tidspunkt å ha ei løype uten fellestraceer, spesielt etter Riastvegen.

Bredden på løypa er blitt for stor. Dette tror en kan løses med bedre merking (merke ytterkanter) og bedre preparering.

Nedgangen i antall besøk på trimposter sammenfaller med en tilsvarende nedgang på andre trimposter, og det er ikke riktig å gi scooterløypa hele ansvaret for denne nedgangen.

Selv om kommunikasjonen med reindrifta om stenging av løypene har gått greit, synes det som om at det har vært følgekonsekvenser knyttet til dette som har vært negativ. Dette har særlig gitt seg utslag på sosiale media, og synes å ha ført til at reindrifta har blitt negativ til løypa enn det de utgangspunktet var. Både lokal forskrift og nasjonal forskrift sier at hensyn til reindrifta er en del av forutsetningene for en slik løype. Nasjonal forskrift sier: Løypene skal ikke være til vesentlig skade eller ulempe for reindrifta. En tror det er viktig at en respekterer at hva som er skade og ulempe for reindrifta,, må reindrifta få definere, ikke vi andre. Så får en prøve å utvikle en dialog med reindrifta der vi kan øke forståelsen og for hverandre, og derigjennom få løsninger som alle kan leve med,

Reindrifta ønsker en innstramning på åpningstidene. En antar at dette skylde den opplevde støyen i media omkring varsel om stenging/steninga av løypen. Med forslaget 01.02-31.3 vil en unngå stenging og dermed også støy omkring dette. En tror ikke dette er veie å gå. Rent teknisk har stengingen gått veldig greit, og synes å ha vært etterlevd. Det er det holdningsmessige som har vært utfordringene. En vil derfor ikke foreslå innskrenking i åpningstiden, men ytterligere bedre arbeid omkring stenging og forståelse for dette. Det er helt uakseptabelt at stenging fører til den type hets som en så i vinter, men håper å unngå en innstramming i tidene for å få hindre med dette.

Rådmannen har hatt en ambisjon om å utvikle løypenettet slik at det også kan dekke de behov de som har dispensasjon har, bla. Igjennom forslag om tilførselsløyper. En innser at tiden antakelig ennå ikke er moden for å videreutvikle løypen/løypenettet for å løse disse behovene. Det bør imidlertid være et mål for fremtiden bla. å finne løsninger slik Ålen fjellstyre foreslår, med åpning frem til 5. mai, særlig for de som har dispensasjon

Flere har tatt opp støy og lukt. Det er åpenbart at dette kan reduseres betraktelig/fjernes med ny motorteknologi på snøscooterne. En vil derfor vurdere å bruke betalingssystemet for å fremme bruk av bla. 4-taktsmotorer på scooterne, noe som vil redusere både støy og lukt betraktelig.

Oppsummert vil en foreslå at løypa videreføres i hovedsak i tråd med den vedtatte forskriften. En tar sikte på å komme tilbake med en egen sak om justering av løypene der det er ønske og behov for dette. Dette gjelder spesielt området Flya, Riasten og Øvlingen.

Rådmannens forslag til vedtak:

1. Gauldalsløypa videreføres med de vedtekter/bestemmelser som er vedtatt.
2. Rådmannen legger frem en egen sak om justering av traseén.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...