Nea Radio

Fakkeltog mot helse på anbud

Fra venstre varaordfører Bjørn Salvesen, Frode Strickert fra Fagforbundet, Reidun Roland fra Røros sanitetsforening og leder i LHL Røros, Kjell Engan, ønsker ikke at helse settes ut på anbud. Foto: Nils Kåre Nesvold

Fagforbundet på Røros arrangerer onsdag 29. november fakkeltog mot anbudspolitikken i helseveset.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nærmere 25 ansatte står i fare for å miste jobben ved LHL-klinikken på Røros og i Malvik forsvinner mer enn 85 arbeidsplassen når Betania må avvikle virksomheten.

– Vi ønsker å sette fokus på anbudsregimet i helsevesenet som bygger ned arbeidsplasser og skaper stor usikkerhet blant ansatte og brukere, sier Frode Strickert i Fagforbundet Røros.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Nils Kåre Nesvold

Samarbeidspartnere

Tirsdag innkalte Fagforbundet til pressekonferanse for å sette fokus på anbudsprosessene ved LHL-klinikkene og de ringvirkningene tapte anbud fører med seg. I tillegg ønsker Fagforbundet å skape interesse og engasjement rundt fakkeltoget onsdag i neste uke.

På pressekonferansen deltok foruten Strickert varaordfører Bjørn Salvesen (SV), leder i LHL Røros, Kjell Engan, og Reidun Roland fra Røros sanitetsforening. I tillegg er det en rekke politiske partier og organisasjoner som støtter aksjonen. Se liste nederst i saken.

Protestaksjon

– Dette er en protest mot anbudsregimet vi ser i dag. Dette er et oppgjør med velferdstjenestene der store sterke fagmiljøer blir revet opp og må starte andre steder. Ideelle organisasjoner blir skjøvet på sidelinja og inn kommer storkapitalen. Det er i strid med vedtaket om at ideelle organisasjoner skal ha forrang, sier Frode Strickert, som tror anbudsregimet vil få svært alvorlige konsekvenser for distriktene.

Han tror mellom 20 og 25 arbeidsplasser forsvinner på Røros, mens Malvik mister 85 arbeidsplasser over natta.

Arrangementet starter onsdag klokka 18 i parken på Nilsenhjørnet med musikk og appeller av blant andre Lars Haltbrekken, SV, Kjersti Leirtrø, Ap og Tor Berg, Rødt. Etter appeller på Nilsenhjørnet vil toget gå en runde som ender på eldresenteret der styreleder Frode Jahren fra LHL vil holde et foredrag.

Må opp i Stortinget

Varaordfører Bjørn Salvesen sier at gode helsetilbud forsvinner i distriktene.

– Anbudssystemet er distriktsfiendtlig. Hva om vi hadde hatt samme system på legesenteret? Vi vil løfte saken inn på Stortinget, og jeg tror det er flertall der for en snuoperasjon, sier Salvesen.

– En samfunnsaksjon - ikke partipolitisk

Kjell Engan, leder i LHL Røros sier denne aksjonen er en samfunnsaksjon som ikke er partipolitisk.

– Dette er en aksjon som skal markere at private ideelle aktører er velkommen på banen, og disse skal prioriteres framfor de kommersielle. Vi skal også være obs på det som skjer. Det er lukkede miljøer som tar viktige avgjørelser, mener Engan.

– Helse skal ikke ut på anbud

Reidun Roland fra Røros sanitetsforening sier det er viktig at denne saken løftes opp til NKS sentralt og at den kommer opp i Stortinget.

Det skremmer oss at profittjakta har kommet inn i helsevesenet. Helsa vår skal ikke ut på anbud. Jeg håper folk i hovedstaden forstår hvor alvorlig dette er. Grådighet og egoisme preger samfunnet, sier Roland.

Støttespillere

Følgende partier og organisasjoner støtter Fagforbundets aksjon:

Partier:

AP: Røros, Os & Holtålen
SV: Røros, Os & Holtålen
SP: Røros, Os & Holtålen (Felleslista)
KrF: Os
Røroslista: Røros

Disse politikere vil holde appell:
Stortingsrepresentanter fra:
SV: Lars Haltbrekken
Ap: Kirsti Leirtrø
SP: Ikke avklart
Fylkestingsrepresentant:
Rødt: Tor Berg

Organisasjoner:
Aursund Sanitetsforening
Aursund Ungdomslag
Feragen Bygdalag
Fjellkirka på Røros
Galåen Håndarbeids Klubb
Galåen Samfunnshus AL
Haltdalen Sanitetsforening
Hitterdal Sanitetsforening
Hådalen Bygdelag
LHL Holtålen
LHL Malvik
LHL Midtre Gauldal
LHL Røros
LHL Selbu
LHL Tydal
Mælan Vel
Røros Sanitetsforening
Røros Eldresenter
Røros Folkedanslag
Røros Pensjonistforening
Røros Sangforening
Røros Seniordans
Røroskua´s venner
Sør-Trøndelag Sanitetsforening
Viken Sanitetsforening
Ungdommens hus
Ålen Sanitetsforening

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...