Nea Radio

Ronja valgte å ta sitt eget liv kun 22 år gammel. Foto: Privat

Verdensdagen for selvmordsforebygging:

– Ronja møtte et system som ikke hjalp henne

Bianca opplevde å miste lillesøsteren sin i selvmord. Hør historien her.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2021 kl 18:15

Ronja skulle fyllt 26 år i år, men i 2017 valgte hun å ta sitt eget liv.

I dag, fredag 10. september, er det Verdensdagen for selvmordsforebygging. På denne dagen skal Bianca Alexandra Dretvik Silderen minnes lillesøsteren sin med en markering i sentrum av Selbu.

Verdensdagen er initiert av International Association for Suicide Prevention, og mottoet for markeringen er:

Å SKAPE HÅP GJENNOM HANDLING. Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.

Lokal markering

Ronja kommer fra Selbu, og derfor skal dagen markeres her. På paviljongen på bankplassen skal det være lystenning.

Bianca er en av initiativtakerne til arrangementet.

Hun engasjerte seg i dette arbeidet etter at lillesøster Ronja tok livet sitt kun 22 år gammel.

– Vi har aldri markert denne dagen noe særlig, og det har jo vært mye selvmord i Selbu og det har vært mye i Norge. I fjor var det 639 personer som tok sitt eget liv og det er neste to stykker per dag. Så det må settes fokus på dette, sier hun.

Viktig å snakke om selvmord

Bianca sier det er viktig å tørre å snakke om temaet.

– To av tre som tar selvmord er menn, så det spørs om menn er litt dårligere til å snakke om følelser. Samtidig så er det slik at tre av fire selvmordsforsøk gjøres av kvinner, sier hun og legger til at det på landsbasis er mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk i året, noe som viser at mange sliter og har det vanskelig.

Ronjas historie

Selv om familien ante at Ronja slet med tunge tanker, klarte de ikke å forhindre det som skjedde.

Hennes historie starter med et overgrep.

– Til å begynne med var hun veldig sånn at, dette skal jeg klare å komme gjennom. Jeg skal kjempe og ingen andre skal få oppleve det jeg opplevde.

Bianca mener det offentlige sviktet på flere områder.

– Hun møtte et system som ikke hjalp henne. Hun møtte motstand på motstand, blant annet politi som tvilte på henne og det var i det hele tatt vanskelig å få hjelp.

Hun sier at her i landet er det mye hjelp å få fra det offentlige, men når det kommer til overgrep, så er det verre.

– I Norge så er det slik at om du blir utsatt for en eller annen ulykke, så har du krav på fire timer fra spesialhelsetjenesten. Men anmelder du et overgrep, så er det ikke inkludert.

Ronja gikk til psykolog, som etter en tid sluttet. Dette resulterte i at hun ble dårligere og dårligere og familien ble etter hvert bekymret for om hun kom til å ta livet sitt.

– Personvernet er så sterk og taushetsplikten er så sterk at du får liksom ikke gjort noe uten at den det gjelder blir varslet. Så vi fikk ikke gjort noen ting. Vi måtte bare sitte på sidelinja å se at hun visnet bort. Vi prøvde alt vi kunne, vi snakket med henne og jeg husker at kvelden før hun tok livet sitt så var vi og tok solarium. Jeg følte at hun var litt rar og spurte henne rett ut om - Du tenker vel ikke å ta livet ditt?

Ronja svarte rett ut at Nei, det gjorde hun ikke. Hun var alt for glad i familien sin til å gjøre noe slikt.

Tallene går litt ned

Selv om det har blitt mer fokus på temaet selvmord de siste årene, er det det knapt nedgang i antall selvmord. Bianca mener derfor det er viktig å fortelle lillesøsterens historie.

– Det er kjempeviktig. Jeg føler at vi må gjøre noe slik at færre får oppleve dette sier hun.

Kom på stand

Dagens arrangement på bankplassen begynner klokken 14 og er åpent for alle som ønsker det.

Hør radiointervjuet med Bianca Alexandra Dretvik Silderen her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...