Nea Radio

Jobbet hos merittert stjernerestaurant

Mye tyder på at det kan bli ekstra fornøyelig å spise mat hos Selbusjøen Hotell og Gjestegård i tiden fremover. Foto: Privat

Nittenåringen Even Evjen tilbrakte sommeren i Stockholm hos restaurant med tre Michelin-stjerner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Selbyggen Even Evjen som til daglig er kokkelærling hos Selbusjøen Hotell og Gjestegård har denne sommeren jobbet hos ytterst meritterte Restaurant Frantzén i Stockholm.

Blant de tre beste restaurantene i Norden

Restaurant Frantzén er én av totalt 110 resturanter i verden som kan pryde seg med å inneha tre stjerner i Michelin-guiden. I Norden er det kun norske Maaemo og danske Geranium som anses for å være på nivå med den svenske stjernerestauranten. Eier og stjernekokk Björn Frantzén omtales av mange som en av Europas fremste innen restaurantbransjen. Restauranten har en meny som består av 22 retter, og serverer mat inspirert det franske kjøkkenet og asiatisk cuisine.

Kokketalentet i celebert selskap hos Sveriges beste restaurant. Foto: Privat

Siktet høyt

Evjen la lista høyt da han i vår skulle se seg om etter sommerjobb, men klarte etter en stund å sikre seg drømmejobben. Kokkelærlingen forteller at han først lagde seg en liste over meritterte restauranter han kunne tenkt seg å jobbe hos. Deretter letet han etter kontaktinformasjon via restaurantenes kontoer på sosiale medier. Det endte med at et knippe restauranter før sommeren mottok en epost fra det engasjerte kokketalentet. Frantzén var den første restauranten som besvarte Evjens forespørsel, og ba unggutten komme til Stockholm for et opphold på tre uker i juli. Senere fikk Evjen svar fra Oslo-baserte Maaemo, men han ble pent nødt til å takke nei til landets desidert beste restaurant.

Ikke noe hvilehjem

-Jeg har ikke vært på noen badeferie i Stockholm. Jeg tror den korteste arbeidsdagen jeg hadde var på 12 timer. Evjen forteller at ukene i hovedstaten var utfordrende, men også ekstremt lærerike. Selbyggen er meget begeistret for at han fikk prøvd seg på alle aspektene ved et stjernekjøkken, og ikke ble låst til drittjobbene. -Jeg hadde sett for meg at jeg måtte stå i oppvasken eller kutte løk, men jeg fikk være med på nesten alle prosessene på kjøkkenet, sier Evjen.

Mye tyder på at det kan bli ekstra fornøyelig å spise mat hos Selbusjøen Hotell og Gjestegård i tiden fremover. Foto: Privat

Ambisjonen er å få innpass hos et stjernekjøkken

Evjens kortsiktige mål er å sikre seg fagbrev. Deretter vil han etter råd fra Franzéns kjøkkensjef prøve å reise mye, for å oppdage nye smaker og ta med seg nye erfaringer fra bransjen. Lærlingen har sett hva som kreves for å kunne jobbe hos en stjernerestuarant, og er klar på at vegen mot toppen av bransjen er tøff, men ikke uoverkommelig. - Legger man ned bra med arbeid, så har man et veldig godt grunnlag for å komme inn på en lignende restaurant.

Even forteller om hans noe spektakulære sommerjobb.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...