ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Jobbet hos merittert stjernerestaurant

Mye tyder på at det kan bli ekstra fornøyelig å spise mat hos Selbusjøen Hotell og Gjestegård i tiden fremover. Foto: Privat

Nittenåringen Even Evjen tilbrakte sommeren i Stockholm hos restaurant med tre Michelin-stjerner.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Selbyggen Even Evjen som til daglig er kokkelærling hos Selbusjøen Hotell og Gjestegård har denne sommeren jobbet hos ytterst meritterte Restaurant Frantzén i Stockholm.

Blant de tre beste restaurantene i Norden

Restaurant Frantzén er én av totalt 110 resturanter i verden som kan pryde seg med å inneha tre stjerner i Michelin-guiden. I Norden er det kun norske Maaemo og danske Geranium som anses for å være på nivå med den svenske stjernerestauranten. Eier og stjernekokk Björn Frantzén omtales av mange som en av Europas fremste innen restaurantbransjen. Restauranten har en meny som består av 22 retter, og serverer mat inspirert det franske kjøkkenet og asiatisk cuisine.

Kokketalentet i celebert selskap hos Sveriges beste restaurant. Foto: Privat

Siktet høyt

Evjen la lista høyt da han i vår skulle se seg om etter sommerjobb, men klarte etter en stund å sikre seg drømmejobben. Kokkelærlingen forteller at han først lagde seg en liste over meritterte restauranter han kunne tenkt seg å jobbe hos. Deretter letet han etter kontaktinformasjon via restaurantenes kontoer på sosiale medier. Det endte med at et knippe restauranter før sommeren mottok en epost fra det engasjerte kokketalentet. Frantzén var den første restauranten som besvarte Evjens forespørsel, og ba unggutten komme til Stockholm for et opphold på tre uker i juli. Senere fikk Evjen svar fra Oslo-baserte Maaemo, men han ble pent nødt til å takke nei til landets desidert beste restaurant.

Ikke noe hvilehjem

-Jeg har ikke vært på noen badeferie i Stockholm. Jeg tror den korteste arbeidsdagen jeg hadde var på 12 timer. Evjen forteller at ukene i hovedstaten var utfordrende, men også ekstremt lærerike. Selbyggen er meget begeistret for at han fikk prøvd seg på alle aspektene ved et stjernekjøkken, og ikke ble låst til drittjobbene. -Jeg hadde sett for meg at jeg måtte stå i oppvasken eller kutte løk, men jeg fikk være med på nesten alle prosessene på kjøkkenet, sier Evjen.

Mye tyder på at det kan bli ekstra fornøyelig å spise mat hos Selbusjøen Hotell og Gjestegård i tiden fremover. Foto: Privat

Ambisjonen er å få innpass hos et stjernekjøkken

Evjens kortsiktige mål er å sikre seg fagbrev. Deretter vil han etter råd fra Franzéns kjøkkensjef prøve å reise mye, for å oppdage nye smaker og ta med seg nye erfaringer fra bransjen. Lærlingen har sett hva som kreves for å kunne jobbe hos en stjernerestuarant, og er klar på at vegen mot toppen av bransjen er tøff, men ikke uoverkommelig. - Legger man ned bra med arbeid, så har man et veldig godt grunnlag for å komme inn på en lignende restaurant.

Even forteller om hans noe spektakulære sommerjobb.

ANNONSE