Nea Radio

Imponerende nivå over Græve´i Trummulåm

Et fullsatt Kalvåa fikk lørdag se en meget underholdende og velspilt premiere av Græve’ i Trummulåm.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2018 kl 16:56

-Vi er veldig, veldig fornøyd. Vi visste at det ville bli bra, men dette var over all forventning. Det sa en begeistret Mari Overvik rett etter teateret var ferdig.

Hett samtaleemne i bygda

550 tilskuere ventet spent på at aktørene fra UL Samtida og UL Ungbjørka skulle innta scenen i Kalvåa før premierestart lørdag. Tilskuerne var fulle av forventninger til teateroppsetningen som har vært et hett samtaleemne i Neadalen den siste tiden. Mange ankom Kalvåa med et åpent sinn, og visste lite om hva som ventet dem. Skal man dømme ut ifra reaksjonene til publikum underveis og i etterkant svarte teateret til publikums forventninger. Teateret vil om mulig bli et enda hetere samtaleemne i dagene og ukene som kommer.

Et fullsatt bygdetun i Kalvåa har etterhvert blitt et sjeldent syn. Foto: Per-Erik Ofstad

Arv og miljø

Teateret streifer innom tematikk som arv, miljø og rettferdighet. Hovedparten av handlingen er lagt til noen tiår tilbake i tid, men vi får også servert drypp av moderne trekk underveis. Vi følger familien Trummulåm hvor alle har forskjellige visjoner for Trummulgårdens fremtid. Makten over gårdens fremtid sitter Græve på. Græve er familiens oldemor, og styrer hele gården med jernhånd. Græve begynner å dra på årene, og den uavklarte situasjonen rundt hvem som skal overta gården leder til drapsforsøk, spekulasjoner og dramatikk.

Gode skuespillerprestasjoner

Publikum trengte liten tid til å bli kjent med teaterets karakterer. Karakterene er lette å relatere seg til, og det er gjort en god jobb med å finne de rette typene til å bekle de sentrale rollene. Roger Kjøsnes som Græve, Ane Marte Stokke som oldedatter, Ove Harry Kulseth som far og Halvard Lien som bestefar er blant de mest prominente skuespillerprestasjonene i spillet. Videre kan det sies at det gjøres en god jobb med å regissere de omlag 50 sceneaktørene. Ingen av aktørene føles overflødige, og det er bestandig et livlig miljø på gården som gir en flott ramme. Noen av de morsomste nummerene utspiller seg under middagsservering på brønnfesten og når Græve skal fortelle eventyr til ungene på gården.

Arenaen gir store muligheter

Kalvåa er en arena som gir mange muligheter. En av nøklene til teaterets suksess ligger i aktørenes evne til å utnytte arenaen. Aktørene tar i bruk hele området, derav tribunen, grusvegen og store deler av utkanten rundt selve scenen. Teateret er mangfoldig og det er tydelig at mange har vært med på å jobbe med manuset. Det byr også på utfordringer. Noen scener kunne med fordel blitt sløyfet gitt at de verken spilte en vesentlig rolle for utviklingen av stykket eller noterte seg blant de morsomste nummerene på det i overkant av to timer lange teateret. Kvarteret med misjonskor føles noe unødvendig, og få trekker på smilebåndet. Det samme kan sies om pilgrimmenes ankomst og guiderunden med amerikanske turister.

Gikk på skinner

-Alt gikk på skinner. Det var ingen glipper i dag, det var det på generalprøven. Men, sånn skal det være. Går det dårlig på generalprøven, så blir premieren bra. Det sa den tydelig fornøyde produsenten Per Arne Græsli. Han trekker spesielt frem Bjørn Sigmund Stokke som har hatt det musikalske ansvaret; -Han har gjort en god jobb, og har fått musikken til å klaffe med det som foregår ute på scenen. Musikken er en vital del av spillet, og spekteret av musikk vi får presentert er vidt. Her får vi høre alt ifra Græve sin tolkning av 50 Cent, til Arnsteins Dæken det va liv. Koreografien er solid. Blant de bedre musikalske innslagene finner vi en rørende duett mellom Ane Marte Stokke og Kari Cecilie Aftret.

Regionalt snitt

Teateret er et resultat av ekstremt mye øving, noe som gjenspeiler seg i spillets helhet. Alt i alt leverer Græve´i Trummålåm på et meget høyt nivå. Skuespillet har et regionalt snitt over seg, og burde kunne appellere til seere utenfor Neadalens grenser. Manuset er gjennomarbeidet, og det er gitt rom for å sy sammen et stykke bestående av mange forskjellige idéer fra flere manusforfattere. Noen av replikkvekslingene på ekte dialekt er skrevet så godt og treffende at de kan ses på som lokal kulturarv. Oppfordringen får bli å kjøpe billetter til forestillingene neste helg.

Per Arne Græsli, Marthe Kjøsnes og Mari Overvik

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...