Nea Radio

Bredt blikk på historien

Spennende: Arkeologene er i gang ved Selbusjøen. Fra venstre: Merete Moe Henriksen fra NTNU Vitenskapsmuseet, Anne Haug fra Fylkesmannen og Heidrun Stebergløkken fra NTNU Vitenskapsmuseet. Foto: Anne Gundersen

Arkeologene er i gang ved Selbusjøen og resultatene vil vise flere sider av historien enn bare helleristningene fra bronsealderen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ved Solem er Selbusjøen kranset av store rullesteiner som isen la igjen da den trakk seg tilbake for mange tusen år siden. I disse dager kan du se arkeologene, kledt i oljehyrer og med blikket vendt mot bakken, mens de leter etter spor av mennesker som levde her i bronsealderen.

– En del funn har vært registrert her fra før, sier prosjektleder og arkeolig, Heidrun Stebergløkken.

– Disse dobbeltsjekker vi og registrerer mer nøyaktig, mens vi samtidig leter etter nye funn.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Helleristninger

Funnene det er snakk om er helleristninger på rullesteinene. Det kan være fotsåler, som er karakteristiske for hele denne delen av Trøndelag, båtfigurer og såkalte skålgroper, små søkk i steinene som man ikke har helt klart for seg hva ble brukt til.

– Vi antar at det er en rituell sammenheng her, forklarer Heidrun og viser hvordan man ved hjelp av et pledd kan stenge lyset ute og slippe det inn kontrollert slik at man kan se ristninger og skålgroper bedre.

– Det er lett å la seg lure av merker og hakk som skyldes erosjon. På denne måten ser vi bedre hva som faktisk er menneskeskapt, sier hun.

Båtmotiv: Dersom en ser nøye etter, kan en skimte omrisset av en båt i steinen prosjektleder Heidrun Stebergløkken viser til. Foto: Anne Gundersen

Formidling

Anne Haug, som er arkeolog hos fylkesmannen, sier at formidling er et viktig område når det gjelder denne type undersøkelser.

– Vi ønsker at funnene skal tas vare på og bli gjort tilgjengelige for publikum, aller helst her i dette vakre landskapet, sier hun og innrømmer, at på tross av lang fartstid i yrket, blir hun fremdeles begeistret over å finne ristninger de ikke har vært oppmerksomme på tidligere.

– Det er en fantastisk opplevelse å oppdage nye spor, det får hjertet til å slå noen ekstra slag, ler hun.

Bredde

Undersøkelsene ved Selbusjøen handler ikke bare om helleristninger, selv om det er hovedfokuset.

– Jeg syntes dette prosjektet er ekstra fint på grunn av bredden i det vi har lyst å avdekke, sier Heidrun Stebergløkken.

– Vi ser på dette landskapet med et bredere blikk og forsøker å dra andre ting inn i konteksten. Hun nevner marin arkeologi og jordanalyser som eksempler.

– På den måten får vi innblikk i flere sider av historien langs Selbusjøen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...