Nea Radio

Håkon fra Selbu fikk drømmejobb

Håkon Gjertsen Norbye fra Selbu er i en vennegjeng på 16 personer som fikk drømmejobben i prosjektet Coastal Shark for Kongsberg Defence System. 

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er stor interesse rundt sommerprosjektet Coastal Shark i Kongsberg Gruppen. På sju uker skal de lage en ubemannet båt som skal kunne kjøre en rute, alt styrt fra land. De har fått en vannscooter som skal bygges om. Oppgavene de står overfor er varierte og komplekse, og består i alt fra design av karosseri, til regulering, elektronikk og mekanikk.

Tester vennegjeng

Som et prøveprosjekt tester nå Kongsberg Gruppen hvordan det er å la en vennegjeng stå for hele arbeidsprosessen i et sommerprosjekt. Vennegjengen går på NTNU i Trondheim, og har kjent hverandre siden de startet sin masterutdanning.

- Helt siden jeg startet på kybernetikk har jeg ønsket å jobbe for Kongsberg Gruppen. De har vært gode på å promotere seg selv, og jeg kan trygt si at det lever opp til forventningene. Det føles nesten ikke ut som en sommerjobb, så morsomt er det faktisk å gå inn porten, sier Håkon.

- Å sørge for sommerjobber til studentene anser vi som en del av vårt samfunnsansvar. På Coastal Shark har vi valgt en vri med å la en vennegjeng kjøre prosjektet, vi håper det gir resultater i form av motivasjon både for prosjektet og videre studier, sier Harald Ånnestad. Ånnestad er konserndirektør i Kongsberg Defence Systems, og ansvarlig leder for prosjektet. Han hadde selv sommerjobb i Kongsberg i 1982 da han studerte kybernetikk på NTNU.

- Det er utrolig utfordrende, men samtidig gøy å jobbe med dette prosjektet. Motivasjonen er på topp, og som student tror jeg den erfaringen og kompetansen vi sitter igjen med fra Kongsberg virkelig kommer til å gi oss ett ekstra gir i studiet, mener Håkon.

Håkon fra Selbu

Ambisiøse mål og høye forventninger

Den 6. august regnes som eksamensdato for studentene. Da skal de nemlig presentere hva de har gjort denne sommeren for konsernsjefen i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam.

- Ubemannede farkoster er noe som kommer og vil være nyttig både i søk og redning, som sensorplattform og i minejakt i årene som kommer. Vi håper igjennom dette prosjektet å kunne demonstrere konseptet, og kanskje bruke flere av løsningene i produkter til marinen, sier Ånnestad.

- Vi har fått vite at vi har satt oss et for ambisiøst mål ved å skulle kjøre båten etter 7 ukers arbeid. Vi ønsker å bevise at de tar feil, mener Håkon.

Rekord i antall sommerstudenter

- Vi merker en økende interesse for å jobbe gjennom sommeren med studierelevante oppgaver. Vi har i år økt til 179 plasser, det er rekordmange sommerstudenter for Kongsberg Gruppen, sier Walter Qvam.

Sommerjobbene er et viktig ledd i konsernets rekrutteringsarbeid, men også viktig som del av den nasjonale teknologidugnaden, som Kongsberg Gruppen har tatt til orde for. Til sommerjobbene tar konsernet inn studenter fra alle årstrinn for å bidra til å motivere studenter til å stå på gjennom studiene og derigjennom redusere frafall i studiene.

- For det første gir sommerjobber både oss og studentene mulighet til å få prøvd ut hverandre og erfart om vi fungerer sammen. Det kan lede til fast arbeid etter studietiden. For det andre er dette et viktig element i å bidra til å motivere studenter til å stå på gjennom hele studieløpet. Vi har tett dialog med studiestedene som påpeker hvor bra det er å vise studenter hvordan teorien de lærer er viktig og dermed motiverer de til å stå på og gjøre det best mulig.

KONGSBERG er et internasjonalt, kunnskapsbasert konsern som leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart. KONGSBERG har cirka 7 700 medarbeidere i mere enn 25 land og hadde i 2014 driftsinntekter på 16,6 milliarder kroner.

 

 

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...