Nea Radio

Selbu SV sier nei til utbygging i Kjeldstadfossen 

Kjelstadfossen i nedre del av Garbergelva. Foto: Stig Sund

27. august skal kommunestyret vedta en høringsuttalelse til NVE angående søknaden fra Selbu Energiverk om utbygging av vannkraftverk i Kjeldstadfossen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

27. august skal kommunestyret vedta en høringsuttalelse til NVE angående søknaden fra Selbu Energiverk om utbygging av vannkraftverk i Kjeldstadfossen. Engasjementet i denne saken har blitt stort, og det er godt å se. Det er også en påminnelse om at vi folkevalgte har et mandat som skal forvaltes med respekt - vi er representanter for Selbus innbyggere.

Vi mener derfor det er på sin plass at vi gjør det klart hvordan vi stiller oss til søknaden fra Selbu Energiverk. La det ikke være noen tvil: vi, som SVs representanter i kommunestyret, kommer til å gå imot utbygging i Kjeldstadfossen.

FNs klimapanel kom nylig med en spesialrapport om klima og landarealer. Der kommer det fram at menneskers utnyttelse av land- og ferskvannsområder de siste tiårene er uten sidestykke i vår historie. Dette betyr i praksis økte klimagassutslipp, tap av naturlige økosystemer og mindre naturmangfold.

FN- rapporten er klar på at utnytting av land-og ferskvannsarealer må skje planmessig og målretta for å sikre bærekraft. Selbu kommune har ingen gyldig plan for klima og energi, og en slik må være på plass for tydeliggjøre hva som er en bærekraftig bruk av naturen i bygda.

I Selbu er allerede flere landområder stilt til disposisjon for kraftutbygging gjennom vannkraftverkene og det planlagte vindkraftanlegget på Stokkfjellet. Garbergelva er det eneste vassdraget som er uberørt. Dette gir elva en verdi i seg selv.

Naturvernforbundet og FNF (Forum for natur og friluftsliv) viser i sine høringsuttalelser til at kartlegginga av økosystemene langs elva avdekker viktige, til dels truede, naturverdier langs strekninga som er foreslått til vannkraftutbygging. Flere rødarter kan være truet. Naturvernforbundet peker dessuten på at en del av vassdraget ikke er kartlagt, og at det er grunn til å tro at også denne strekninga inneholder naturressurser vi må ta vare på.

I tillegg til egenverdien den uberørte naturen i kommunen har, er uberørte landområder noe av det som gjør Selbu til en attraktiv kommune både å besøke og bo i. Hvis Kjeldstadfossen utbygges til vannkraftverk, vil altså et populært friluftsområde forringes, verdifulle økosystemer står i fare for å ødelegges, og det blir ingen uberørte vassdrag igjen i Neadalen.

SV er opptatt av at Selbu som kommune skal bidra til det grønne skiftet, men når det gjelder både vannkraft og vindkraft har vi nådd smertegrensa. Vi kan ikke ofre mer verdifull natur nå.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...