Nea Radio

Selbu blir demensvennlig kommune

Avtale: Fredag ble Selbu kommune nr 80 i Norge som skrev under på avtalen som skal gjøre kommunen mer demensvennlig. På bildet: Nestleder i nasjonalforening for folkehelsen Sør-Trøndelag, Tor Arne Granmo og ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad. Foto: Anne Gundersen

Fredag signerte ordfører Ole M. Balstad avtalen som forplikter Selbu til å bli en demensvennlig kommune.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Demens er en sykdom som øker i befolkningen og fredag signerte Selbu kommune, ved ordfører Ole Morten Balstad, avtalen som forplikter kommunen til å bli en demensvennlig kommune. Selbu er nr 80 i rekken som gjør dette i Norge.

Saken fortsetter under lydklippet

Sektorsjef for helse og sosial i Selbu kommune Ragnhild Wesche Kvål, nestleder i nasjonalforening for folkehelsen Sør-Trøndelag, Tor Arne Granmo og sykepleier i demensteamet i Selbu, Brit Sissel Lien om Selbu som demensvennlig samfunn.

Daglige utfordringer

Det å bli dement er for de fleste en gradvis prosess.

- Kona mi ble dement tidlig, forteller nestleder i nasjonalforening for folkehelsen Sør-Trøndelag, Tor Arne Granmo.

- Det begynner med at man glemmer små ting og blir gradvis verre. Inntil nylig ble disse symptomene ikke gjenkjent som demens, noe som var ekstra belastende, forteller han.

- Det er vanskelig for de fleste av oss å forestille seg hvordan det er å sette seg inn i en drosje og å ikke huske hvor du skal. Likeledes det å gå på butikken og ikke huske hva du skal handle, mener Granmo.

Kursing

Sektorsjef for helse og sosial i Selbu kommune Ragnhild Wesche Kvål, forklarer at det ikke er mye som skal til for å gjøre hverdagen lettere for rammede og pårørende.

- Opplegget vi nå tar i bruk, handler i første omgang om enkel kursing av ansatte i næringslivet. Det tas sikte på å gi dem, utenfor selve helsevesenet, som oftes møter mennesker med demens noen verktøy som gjør dem i stand til å håndtere situasjonen på en trygg og god måte. Kursingen finansieres av midler fra TV-aksjonen 2013.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...