Nea Radio

Seks tips til sommerjobben

SOMMERPATRULJEN: Her er Amund Losen Moholdt sine tips før sommerjobben starter. Foto: LO Trøndelag

Snart skal ungdommer over hele landet ut i sommerjobb. Amund Losen Moholdt fra sommerpatruljen i Trøndelag vet hva som er de viktigste tingene å huske på som ung sommervikar i arbeidslivet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Her er Amund Losen Moholdt fra sommerpatruljen i Trøndelag sine seks viktigste tips å huske på som ung sommervikar i arbeidslivet.

1: Alle som jobber i Norge skal ha arbeidskontrakt

- For 33 år siden da sommerpatruljen først startet å besøke sommervikarer var det ganske vanlig at mange ikke fikk arbeidskontrakt. Arbeidskontrakt er viktig som et bevis på at du har jobben, og hva dere har blitt enige om. Hva du skal ha i lønn, hvor du skal jobbe, når du skal på jobb; alt dette skal stå i arbeidskontrakten din. Alle som jobber i Norge skal ha kontrakt, uansett hvor lenge de skal jobbe, eller når de jobber.
Det er viktig at du leser nøye gjennom kontrakten din, og er enig i det som står der. Det er avtalen mellom deg og sjefen, sier Moholdt

2: Du skal ha tilstrekkelig opplæring, og få betalt for opplæringen

- Som ansatt skal du få opplæring i arbeidet du skal utføre. Den opplæringen er viktig for at du skal gjøre jobben din riktig, og for at du ikke skal skade deg på jobb. Det er arbeidsgiver sitt ansvar å gi den ansatte tilstrekkelig opplæring. Opplæring er arbeid, derfor skal all opplæring være lønnet.

3: Hva en lønnsslipp er, og hvorfor du skal ta vare på den

- Det er ditt ansvar at du betaler den skatten du skal når du tjener penger. Lønnsslippen er et bevis fra arbeidsgiver på hva du har fått utbetalt i lønn, og hva du har blitt trukket i lønn, for eksempel skatt. Det er viktig å sjekke lønnsslippen, og ta vare på den, slik at du kan kontrollere at du har fått riktig lønn.

4: Bruk nødvendig verneutstyr

- I mange jobber er det nødvendig med verneutstyr for å unngå å pådra seg skader av arbeidet. Det kan være skader som skjer med én gang, for eksempel at man kan slå seg. Eller skader som skjer over tid, for eksempel hvis man løfter tunge ting ofte. Det er arbeidsgiveren sitt ansvar at du som ansatt får det utstyret du skal ha. Men det er ditt ansvar som ansatt å bruke det.

5: Sjekk hvilken lønn du skal få

- Med unntak av noen få bransjer, fins det ingen minstelønn i Norge. Det betyr at all lønn er avtalt. Enten mellom deg og din arbeidsgiver, eller av fagforeninger som LO; på vegne av oss ansatte. Det gjelder også tillegg på røde-dager, kveld og helg. Derfor er det viktig at du sjekker hva du får i lønn før du signerer kontrakten. Ingen vil sitte igjen med skjegget i postkassa, og en banan i timen; derfor er det viktig å sette seg inn i det på forhånd.

6: Organiser deg!

-1,8 millioner nordmenn har funnet ut at det er lurt å være medlem i en fagforening. Det er ikke uten grunn. Som medlem i en fagforening får du hjelp fra tillitsvalgte dersom du har behov for det, og du står sammen med dine kollegaer om bedre lønns- og arbeidsvilkår for oss alle. Det å være medlem i en fagforening er din forsikring i arbeidslivet, og LO har gunstige medlemskap for både elever og studenter, sier Amund Losen Moholdt fra LOs sommerpatrulje i Trøndelag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...